Elszálltak a termőföldárak Európában és Magyarországon

agrarszektor.hu
Ha azt gondoltuk, hogy az állami földárverések megdrágították a magyar földet, messze járunk az igazságtól. Uniós szinten még így is a mezőny végén kullogunk. A hollandoknak viszont egyre forróbb lehet a talpuk alatt a föld.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Eurostat nyilvántartása szerint átlagosan Hollandiábana legdrágább a föld - nem csoda, tekintve a kis ország hatalmas mezőgazdasági teljesítményét és földhiányát. 2016-ban 63 ezer eurót (19,5 millió forintot) kellett leszurkolnia egyetlen hektárért annak, aki itt akart szántóföldhöz jutni. Mégis a legmagasabb árat egy olasz régióban érte el ez az alapvető termelőeszköz: Liguria tartományban átlagosan 108 ezer eurót (33,5 millió forintot) ért egyetlen hektárnyi terület!

Romániában lehet a leggazdaságosabban szántóhoz jutni, átlagosan mindössze 1958 eurót (607 ezer forintot) ért egy hektár 2016-ban. Regionális szinten viszont akadt ennél olcsóbb térség is: Bulgária Yugozapaden nevű részében már 1165 euró (361 ezer forint) ellenében megvásárolható volt a termőföld. A rendelkezésre álló adatok szerint a legnagyobb földdrágulást 2011. és 2016. között Csehországban (az árak triplázódása), Litvániában, Észtországban, Lettországban és Magyarországon (az árak duplázódása) tapasztalták. Nálunk az állami földárveréseknek volt köszönhető ez a gyors folyamat.

A földbérleti díjakban is hasonló tendenciákat látni. Hollandiában az éves díj átlagosan 791 euróra (245 ezer forintra) rúg hektáronként, ezen belül is Flevoland tartományban a legmagasabb egész Európában (1536 euró/ha/év, azaz 476 ezer forint). A legolcsóbban Lettországban lehet egy hektárt bérelni, mindössze 46 euróért (14 ezer forintért) éves szinten. De ennél is akadnak olcsóbb régiók az unióban: a földművelésre kevéssé alkalmas Svédország két körzetében is megelégszenek a tulajdonosok egy 28 eurós (8700 forintos)  éves bérleti díjjal.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?