Lázár elárulta, mikor indulnak az újabb földlicitek

agrarszektor.hu
Márciusi 1. és március 15. között bonyolítja le a kormány az újabb állami földárveréseket. Most összesen 150 ezer hektár terület értékesítését készítik elő. A kijelölt földek listája február elsejétől válhat nyilvánossá. Eddig 18 nem magyar állampolgár nyert az állami földliciteken.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Újabb 150 ezer hektár állami termőföld eladását készíti elő a kormány - jelentette be tájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A helyrajzi számokat és az egyéb adatokat a jövő héten véglegesítik, az értékesítésre szánt területek listáját pedig február elsején hozzák nyilvánosságra.

Az árveréseket március 1. és március 15. között bonyolítják le változatlan áron és feltételekkel. A liciteken továbbra is helyben lakó földművesek vehetnek részt, akik a vásárlásokhoz kedvezményes hiteleket használhatnak fel, amelyeket a Magyar Fejlesztési Bank (MFB), illetve a kereskedelmi bankok folyósíthatnak.

Eddig 18 nem magyar állampolgár nyert az állami földliciteken - cáfolta Lázár János azokat a híreket, amelyek szerint több százra tehető az árveréseken földet szerzett külföldiek száma. Jakab István, a Magyar Gazdakörök Szövetségének (Magosz) elnöke pedig a napokban úgy nyilatkozott, hogy az állami árveréseken 13 olyan külföldi szerzett mintegy 1200 hektár földet, akiknek magyar gyökereik vannak. Mások pedig már régóta Magyarországon élnek és gazdálkodnak.

A közelmúltig lebonyolított liciteken 130 ezer hektárt adtak el 170 milliárd forintért. Az eladási ár a piacinál 10-20 százalékkal nagyobb volt, de akadt olyan földterület is, amely háromszoros áron kelt el. Az árveréseken mostanáig 10 ezren vásároltak állami földeket, de csak a 60 napos kifüggesztési idő után derül ki, hogy a liciteken nyertesek vagy elővásárlásra jogosult, más földművesek vehetik-e meg ténylegesen az adott területeket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?