2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Hírek - Földpiac

Sok millió tulajdonos érintett a zártkertekben

Az országban 200 ezer hektár zártkert van, és helyzetük rendezésében az osztatlan közös tulajdonok révén 5-6 millió tulajdonos is érintett lehet. Az önkormányzatok elsősorban a zártkerti területek infrastruktúra fejlesztésére pályázhatnak az idén.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A zártkertek azok a falusi szőlőhegyek és gyümölcsösök, amelyeket korábban nem vontak be a szövetkezetekbe és amelyeken paraszti gazdálkodás folyt – mondta a Kossuth Rádió műsorában V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.  atárca szerint ma ezek a területek a magyar táj karakteres elemei, valamint olyan tájfajták (cigány alma, mézes körte, tüskés körte) találhatóak, amelyek kikerültek köztermesztésből.

A minisztérium a zártkertek nagyságát 200 ezer hektárra, az érintett tulajdonosok számát pedig 5-6 millióra becsüli. A zártkerti program idei keretösszege 2 milliárd forint, amelyet 200 önkormányzat vehet igénybe.

Az önkormányzatok maximum 10 millió forintra pályázhatnak, a támogatások vissza nem térítendők. A pályázatokat január 2-tól január 31-ig lehet benyújtani, elektronikus úton a Hermann Ottó Intézet honlapján, de a dokumentumokat nyomtatott formában is be kell küldeni. Az önkormányzatok a programban a parcellák megközelítését szolgáló utak építésére, karbantartására pályázhatnak, valamint a villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, illetve vadkerítés építésére.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu