Hogyan védjük értékeinket?

Agrárszektor
Nagyon fontos, hogy megóvjuk erdőterületünket, szántónkat és állatainkat a külső negatív hatásoktól. Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, ha bekerítjük a fontos területeket, vagy állatainkat. Magyarországon kétféle kerítéstípus a jellemző, egyik a mechanikus kerítés, a másik pedig az elektromos kerítés, ismertebb nevén a villanypásztor.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Mechanikus kerítések

Ezek közül is van választék, ilyen például az olcsóbb, és sok tekintetben egyszerűbb ponthegesztett, táblásrendszerű, melynek ára 6-10 ezer forintig terjed. A legnagyobb probléma viszont ezzel az, hogy rugalmatlansága miatt nem sok használati értéke van.

Emellett létezik a feszített drótfonatos típus, ami drágább ugyan, de sokkal elterjedtebb, mivel a visszajelzések szerint jobb. Ebből is kétféle létezik, van a hagyományos hurkolt kivitelezés, illetve a csúszásmentes csomózással készül drótfonat. A gazdák főleg a második verzíót részesítik előnyben, mivel ez erősebb és kitartóbb, így a célnak jobban megfelel. Ennek ára már elérheti a 10-15 ezer forintot is.

A hivatalos technológiai kiadványok 8 métert említenek oszloptávolságnak, még is a tapasztalatok azt igazolják, hogy jobban járunk az 5-6 méteres oszloptávolsággal, főleg ha hosszabb távra tervezzük krítésünket. Ezek az oszlopok általában akácfából készülnek, és nagyjából 7-800 forintba kerül egy darab. A földbe juttatásuk történhet kézi leásással, de ennél sokkal hatékonyabb és tartósabb, ha hidraulikus oszlopverőgép üti be a talajba. Ezen eljárások ára nagyon változó: függ például a gép típusától, az oszlop méretétől és a talaj keménységétől.

 

Villanypásztorok

Elektronikus, másik nevén villanypásztor kerítésekből is kétféle létezik, a szintén hagyományosnak mondható stabil, illetve a praktikus hordozható. Ha elektromos kerítést építünk, első lépésként azt kell figyelembe vennünk, hogy milyen állatnak állítjuk. A második nagyon fontos tényező, a megfelelő földelés. Ettől függ, hogy a tápegység milyen hatékonysággal tud dolgozni.

Helyhez kötött elektromos kerítések

A földelés stabil kerítéseknél nem korrozív fémből kell, hogy készüljön és minimum egy méter mélyen kell a földbe ásni. Ezeknél a kerítéseknél az oszlopok távolsága öttől tizenkét méter is lehet. Nagyon fontos még, hogy UV stabil, erős polipropilén vagy poliamid szigetelőt válasszunk hozzá. A szigetelő gyakorlatilag egy, az oszlopon rögzített gyűrű, melyben végigfut az elektromos huzal. A jó szigetelés döntő fontosságú a tartós villanypásztor szempontjából. Az, hogy milyen állatnak állítjuk a kerítést, főleg a méretezésnél befolyásoló tényezö. Például szarvasmarha és juh esetében ennek 90-105 centiméteresnek kell lennie, de ló esetében 120-140, baromfinál 85, sertésnél 75, míg vadaknál - például szarvasnál - 140-150 centiméter a megfelelő magasság.

Portábilis elektromos kerítések

A mobil villanypásztoroknál már más a helyzet. Ezeket főleg a legelők elkerítésére, időszakos vadkárok megakadályozására, vagy állandó legelőink felosztására, adagolására használjuk. Használjunk hozzá kifejezetten villanypásztor zsinór néven kapható huzalt, és a karok legyenek polipropilénből a jó szigetelés miatt. Ezeket a karókat kihegyezve, lábtaposóval ellátva kapjuk meg, így alkalmazásuk nagyon egyszerű és gyors.

Hálózatról müködtetett villanypásztor

Ezeken a kategóriákon belül is még két félét különböztetünk meg. Az egyik igyen praktikus választás, a hálózatról működő villanypásztor, melynek nagy előnye, hogy fogyasztása minimális, egy - tizenöt watt közé tehető. Ráadásul nem okoznak kárt az állatokban, ami nagyon fontos, illetve fel lehet őket szerelni riasztóval, arra az esetre, ha nagyon leesne a rendszerfeszültség, és már nem tudná ellátni a feladatát.

Akkumulátoros kerítés

A másik ilyen típus, az akkumulátoros rendszer. Ezek akár napelemmel is kiegészíthetők, vagy áramfejlesztő szélmotorral. Főleg olyan helyeken szokás alkalmazni, ahol a hálózati áram nem érhető el, mint például egy távoli legelő. Nagy előnye, hogy gyorsan, könnyen és problémamentesen áttelepíthető, viszont nagyon kell vigyáznunk, mivel ezt nem tudjuk riasztóval felszerelni, így gyakran ellenőrzése szorul.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?