Lesz-e magyar banán?

agrarszektor.hu
Mezőfalván mediterrán ültetvény létrehozására szánták el magukat, terveik közt szerepel, hogy tavasztól banánt termesztenek, három hektáron a Fehér megyei településen - tudta meg az MTI.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az ötlet onnan indult, hogy rendelkeznek olyan banánfajokkal, melyek képesek 4-5 sarjat is hozni, ehhez próbálnak olyan termőföldet alkotni, melyen még az eredeti termőterületüknél is jobban szaporodnak a banánfák. Ha sikerül, akkor ez még a mediterrán területeken is példa nélküli lesz.

Ráadásul a projekt közel 40 embernek biztosít majd állást, a mellett, hogy három hektáron, közel 1800 fa cseperedne, a banán csak háromévesen hoz termést, majd elpusztul, ami azt jelenti, hogy folyamatos állományújításra van szükség, mediterrán növény lévén, télen gondozásra szorul, és fóliázni is kell.

Hosszú távú terveik között szerepel, majd 14 hektárral bővítik az ültetvényt, melyhez öntözőberendezést és tárolásra alkalmas létesítményt telepítenek. Mindezt pályázatok révén szeretnék finanszírozni. A banán mellett szeretnének más mediterrán növényeknek is teret biztosítani, ilyen a citromfa, az avokádó, az ananászbokor továbbá a narancsfa és a datolyapálma. Ezekből már rendelkeznek is pár csemetével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?