Lesz-e magyar banán?

agrarszektor.hu
Mezőfalván mediterrán ültetvény létrehozására szánták el magukat, terveik közt szerepel, hogy tavasztól banánt termesztenek, három hektáron a Fehér megyei településen - tudta meg az MTI.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az ötlet onnan indult, hogy rendelkeznek olyan banánfajokkal, melyek képesek 4-5 sarjat is hozni, ehhez próbálnak olyan termőföldet alkotni, melyen még az eredeti termőterületüknél is jobban szaporodnak a banánfák. Ha sikerül, akkor ez még a mediterrán területeken is példa nélküli lesz.

Ráadásul a projekt közel 40 embernek biztosít majd állást, a mellett, hogy három hektáron, közel 1800 fa cseperedne, a banán csak háromévesen hoz termést, majd elpusztul, ami azt jelenti, hogy folyamatos állományújításra van szükség, mediterrán növény lévén, télen gondozásra szorul, és fóliázni is kell.

Hosszú távú terveik között szerepel, majd 14 hektárral bővítik az ültetvényt, melyhez öntözőberendezést és tárolásra alkalmas létesítményt telepítenek. Mindezt pályázatok révén szeretnék finanszírozni. A banán mellett szeretnének más mediterrán növényeknek is teret biztosítani, ilyen a citromfa, az avokádó, az ananászbokor továbbá a narancsfa és a datolyapálma. Ezekből már rendelkeznek is pár csemetével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28