Betiltották a génmódosított cukorrépát

agrarszektor.hu
Az amerikai szövetségi bíróság kedden elrendelte a Monsanto által kifejlesztett, genetikailag módosított cukorrépa betakarítását és megsemmisítését. A döntésből akár 2 milliárd dolláros kára is származhat a vállalatnak - adta hírül az MTI.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Augusztusban egyszer már betiltották a Monsanto "Roundup Ready" névre keresztelt cukorrépájának további ültetését és eladását, ugyanis nem találták alaposnak a növény engedélyezése előtt 2005-ben elvégzett környezeti hatástanulmányt.

Később azonban az agrárminisztérium engedélyt adott a növény vetőmagjainak előállításához szükséges magoncok ültetésére, most ezeknek a palántáknak a megsemmisítését rendelte el a szövetségi bíró.

A Monsanto által előállított Roundup Ready cukorrépa igen népszerű volt a termesztők körében, mivel ellenállt a gyomirtó vegyszer Roundupnak, ami lényegesen megkönnyítette a farmerek gyomkezelését. Környezetvédők azonban úgy látják, a takarmánynövény elterjedése a gyomirtó vegyszerek túlzott használatához, rezisztens gyomnövények kialakulásához, továbbá a hagyományos cukorrépa-fajták megfertőzéséhez vezethet.

A vállalat korábban úgy nyilatkozott, egy esetleges engedély-visszavonás akár 2 milliárd dollárjába is kerülhet a vállalatnak és ügyfeleinek 2011-ben és 2012-ben.

Ez az első olyan bírósági ítélet, ahol génmódosított növények megsemmisítését rendelték el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03