2023. június 4. vasárnap Bulcsú

Belvíz: elviszi a búzát, kukoricát!

agrarszektor.hu
Az elmúlt hónapok rendkívüli időjárási körülményei jelentősen visszavetik majd az idei termést. A termelők szövetsége szerint a belvíz okozta károk miatt elsősorban a búza és kukorica termés lesz majd kevesebb, de szinte minden termőföldi növény minősége romolhat - hangzott el a Kossuth Rádió Krónika című műsorában.

Hivatalosan négyszáz hektár körüli a belvízzel elöntött terület Magyarországon, de ennél jóval nagyobb, csaknem egymillió hektárnyi területen lehetetlen mezőgazdasági munkálatok végzése - mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. "Az őszi búzánál százezer hektárral, tíz százalékkal kisebb a vetésterület. Hasonló nagyságrendű a többi kalászosoknál a kiesés."

Tóth István szerint a kárenyhítési alapon túl további állami segítségre lenne szükség a gazdák helyzetének javításához. Feldman Zsolt agrárgazdasági helyettes államtitkár azt mondta: dolgoznak a jelenlegi kockázatviselési rendszer átalakításán, mivel nincs akkora költségvetési forrás, amiből az összes kárt enyhíteni tudnák.

"Szeretnénk, ha a mezőgazdasági kockázatkezelésnek egyfajta uniós rendszere jönne létre. Március 15-ig a kormányzatnak a 2010. évi károk után a rendelkezésre álló kárenyhítési támogatást ki kell fizetnie. A rendszerben lévő és jogosult termelők mintegy 37,7 milliárd forintos jogos kárigényt nyújtottak be, ekkora mértéket biztosan nem tud a kormányzat kárpótolni. Tízmilliárd körüli javaslattal élünk a kormány felé."

A rendkívüli időjárás miatt már tavaly is jelentősen nőttek az élelmiszerárak. 2010 első tíz hónapjában a gabonafélék ára 25 százalékkal, a zöldségféléké pedig több mint 26 százalékkal lett magasabb 2009-hez viszonyítva.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06