Drágulnak a vetőmagok, jönnek az új hibridek

Agrárszektor
A vetőmagok piaca nem sokban fog változni a 2010-es évhez képest, hiszen minden évben megszokott egy bizonyos áremelkedés. Ami biztos, hogy a tavalyi ár- és belvizek okozta károk a felvevő piac szűkülését fogják eredményezni. Ezt azonban jól kompenzálhatják a jobb és minőségibb, új hibridek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt évben a hazai növénytermesztés komoly problémával találkozott, hiszen az év eleji optimista remények, az ár- és belvizek miatt szertefoszlottak, persze akadt olyan kivétel, akit ez nem érintett, a szerencsésebbek viszont rekord áron tudták értékesíteni terményüket, már ha az év elején nem kötötték azt le fix áron.

Az ár- és belvizek okozta probléma viszont a vetőmag piacára is kifejtette hatását. A Tradisco Kft. vetőmag kereskedelemért felelős munkatársa, Trabalka Krisztián lapunknak elmondta, hogy a természeti katasztrófák miatti csökkenő vetésterület, a felvevő piac szűkülését eredményezte.

Hozzátette, hogy ettől függetlenül jobb évre számítanak idén, mint 2010-ben. Ennek kisebb oka az, hogy az eddigi évekhez képest, az inflációt követően drágulni fog a kukorica és a napraforgó, nyomósabb oka pedig, hogy a lucerna esetében 15-20%-os áremelkedésre lehet számítani.

Kukorica

A tavalyi évben a Tradisco Kft-nél egy zsák kukorica vetőmag ára, mely nagyjából 50 ezer szemet tartalmaz, és egy hektár termőterület bevetésére elegendő, 14 500 és 18 ezer forint között alakult, ez természetesen több dologtól is függött, például attól, hogy a gazdálkodó milyen hibridet választott.

Az új évben azonban az árak várható emelkedése miatt, más nagyobb vetőmag forgalmazóknál 70 ezer szem tartalmú zsák esetében 18-tól akár 23 ezer forintig lehet gondolkodni. A csávázott szemek pedig, függően attól, hogy hány féle rovarölővel kezeltek, jóval drágábbak, akár a 40 ezer forintot is elérhetik.

Napraforgó

A napraforgó vetőmag esetében egy zsákban nagyjából 150 ezer kaszat található, melyről Trabalka Krisztián elmondta, hogy három hektárra elegendő, és ára tavaly 37 800 forint volt. Ez az ár egyébként átlagosnak mondható a piacon.

Idén ennek az ára is emelkedni fog, legalábbis a nagy vetőmag forgalmazó cégek már az 50 ezer kaszat tartalmú zsákot 18-20 ezer forintért árulják. Ennél persze szintén drágábbak a csávázott szemek, nagyjából 10-15 ezer forinttal.

Az idei évi fejlesztések

Trabalka Krisztián elmondta, hogy cégüknél, mint minden évben, idén is várhatóak új hibridek, melyeket piacra kívánnak bocsájtani, hozzátette, hogy 2011-ben várhatóan a kukoricából és lucernából adnak ki új fajtákat.

Elmondta, hogy a kukorica esetében a cél a maximális termés elérése mellett a gyorsabb vízleadás, illetve a szárazságtűrő képesség növelése, míg a lucernánál csak a nagyobb terméshozam, minél alacsonyabb áron.

Ezek a fejlesztések természetesen nagyobb energia szükségletűek, ezért az új hibridek valamivel többe fognak kerülni, de ha az arányokat figyeli az ember, akkor várhatóan megéri a nagyobb beruházás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?