Megmutatta gigantikus gyűjteményét a magyar traktormágnás: fotókon a gépcsodák

Mintegy 180 különböző márkájú és korú veterán traktor található Magyarország legnagyobb magángyűjteményében, amely egyben a világ legméretesebb Hofherr gyűjteményét is jelenti. Lévay Sándor 10-15 éve gyűjt régi traktorokat, a legrégebbi darab több mint 100 éves, és az 1900-as évekből származik. A legolcsóbb traktor a gyűjteményben 60 ezer forintba került, míg a legdrágábbért milliókat fizetett a gyűjtő. Több darabot Amerikából szerzett be, ráadásul volt amelyikben egzotikus kígyó is utazott Magyarországra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Lévay Sándor 10-15 éve kezdett el traktorokat gyűjteni, azt követően, hogy édesapja 1981-ben elhunyt. Tőle örökölte a műszaki dolgok iránti vonzalmát, iránta érzett tiszteletből döntött úgy, hogy amint megengedheti magának, vesz egy Hoffer traktort. Már elég hosszú ideje vállalkozó volt, amikor lehetősége lett a hőn áhitott gép beszerzésére, és azóta talán a világ legnagyobb Hofherr-gyűjteménye az övé, ami több mint 30 darabot jelent. Az ezt követő években számtalan veterán traktorral bővült a gyűjtemény, és mára összesen 180 darab különböző márkájú és korú traktora van, így övé Magyarország legnagyobb magán veterán traktor gyűjteménye. Emellett 250 darab stabil motor is található a kollekcióban, amelyek közül a legnagyobb lendkerék mérete 3 méter. 

Stabil motorban van 1800-as évekbeli darabja is, traktorban pedig 1900-1910 közötti a legrégebbi. Hofherr-ből a legöregebb a 20-as évekből származik. Mint mondta döntően magyar traktorokat gyűjt, de több olyan traktor is van a kollekcióban, amely Amerika valamelyik országából érkezett hajón konténerben, gőztraktort ugyanis Európában már nem nagyon lehet találni. Lévay Sándor elmesélte, hogy több olyan eset is volt már, hogy egy-egy ilyen messziről érkező gépben, egzotikus kígyót vagy pókot találtak, amely mindig nagy megdöbbenést keltett. Így történt meg az is, hogy az egyik alkalommal szakembert kellett hívni a hüllő befogásához, mert olyan szinten befészkelte magát a traktorba, hogy képtelenség volt onnan kicsalogatni. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

"Az az időszak már elmúlt, amikor ingyen, a gyűjteményt tisztelve, felajánl valaki egy traktort, ezek a gépek ugyanis végtelenül ritkák, így az értéküket nagyon nehéz számszerűsíteni" - árulta el Lévay Sándor. Hozzátette, a legolcsóbban, 60 ezer forintért egy Zetor K25-ös traktorhoz jutott hozzá sok évvel ezelőtt, a leghúzósabb ára pedig egy magyar gyártású Hofherr K 28-as gépnek volt, amely világritkaságnak számít, így egy közepes kategóriájú új autó árát el is kérték érte. Ezek az összegek ugyanakkor eltörpülnek amellett az óriási világrekord mellett, ami két hónapja született, egy 1900 körül gyártott traktor ugyanis 540 ezer dollárért kelt el egy árverésen.  

"Egyre nehezebb megoldani, hogy azokat a traktorokat, amelyeket beszerzek, felújítsuk, de természetesen van olyan kollégám, aki ért hozzá, és foglalkozik ezzel. Azt azonban szeretném kiemelni, hogy a gyűjteményben lévő traktorok nagy része még most is működik." Arra a kérdésre, hogy mitől lesz egy traktor veterán, Lévay elmondta, hogy a mai traktorból már nem lesz veterán gép, csak veszélyes hulladék. Az ő gyűjteményében a legfiatalabb traktor egy MTZ 45-ös, ami kismotor indítású, és rendkívül érdekes, mert az a legnagyobb baja, hogy túl jó. A férfi egyébként gyakran jár külföldre más gyűjtőkhöz, de hozzá, Gyöngyösre is sokan ellátogatnak. Ugyanakkor Magyarországon is akadnak még gyűjtők rajta kívül, és a többségükkel nagyon jó a kapcsolata is.

Képgaléria a traktorcsodákról (Fotók: Szekeres Máté)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?