Nem áll le a KITE: így működnek tovább a koronavírus-járvány alatt

Nem áll le a KITE: így működnek tovább a koronavírus-járvány alatt

agrarszektor.hu
Nem eredményez majd komoly ellátásbeli problémát sem az eszközök, sem pedig az alkatrészek kapcsán a koronavírus-járvány a KITE Zrt.-nél - tájékoztatta az Agrárszektort Balogh Viktor Ferenc, a cég marketingigazgatója. Hozzátette, figyelnek a kért megelőző intézkedések betartására, ezért a termelőket nem mozdítják ki otthonukból, és házhoz viszik a szükséges árukat. A marketingigazgatótól lapunk azt is megtudta, hogy a KITE területi szervize teljes erővel végzi munkáját, természetesen a járványügyi helyzet kapcsán szükséges óvintézkedések maximális betartásával.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, a koronavírus-járvány hatására Franciaországban egyes üzemekben leállt a mezőgépgyártás, és habár az amerikai gépgyártók még tartják a frontot, ki tudja ez meddig lesz még így. Kíváncsiak voltunk, ez milyen hatással lehet a magyar mezőgéppiacra és Magyarországon mennyire megoldott jelenleg a mezőgépek, illetve az alkatrészek beszerzése a termelők számára. Balogh Viktor Ferenc, a KITE Zrt. marketingigazgatója kérdésünkre elmondta, a gépgyártók, iparágtól függetlenül, a 2008-as válságra való reagálásképpen alapvető változtatásokat hajtottak végre készletezési struktúrájukban. Ennek megfelelően kisebb állandó készletekkel dolgoznak, és a gyártás ütemezéshez igazított, folyamatos alkatrész-beszállításra tértek át. A jelenlegi helyzet így nagymértékben érinti azokat a gyártókat, akik jelentős külső erőforrásra kell, hogy támaszkodjanak, és kevésbé azokat, mint például a John Deere-t, aki saját magának gyárt szinte mindent - emelte ki.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember hangsúlyozta, a KITE sokéves tapasztalatai alapján magasabb készletszintekkel dolgozik, beszállításaival pedig jóval megelőzi a szezont. Így a jelen helyzet nem eredményez majd komoly ellátásbeli problémákat a cégnél, sem az eszközök sem az alkatrészek kapcsán. Hozzátette, a cég partnereket ellátó logisztikai lánca változatlanul, teljes kapacitással üzemel, emellett figyelnek a koronavírus miatt kért megelőző intézkedések betartására: a termelőket nem mozdítják ki otthonról, és házhoz viszik a szükséges árukat. Balogh Viktor Ferenc arra is kitért, hogy a KITE területi szervize is teljes erővel végzi munkáját, természetesen a járványügyi helyzet kapcsán szükséges óvintézkedések maximális betartásával. A műhelyek személyzete pedig a cégnél kialakított rend szerinti heti rotációban dolgozik. 

Forrás: MTI Fotó: Rosta Tibor

A koronavírus egy másik hatása lehet, hogy egy bizonyos fokú műtrágya- és növényvédőszer-felvásárlási dömping indul majd a termelőknél. Ezzel kapcsolatban a marketingvezető elmondta, az agronómiai inputok szervesen kötődnek a különféle kultúrákhoz és fenológiai fázisokhoz. Az ezekből való előzetes többletbeszerzés könnyen okozhat felesleges költséget, ráadásul tárolásukat is az előírásoknak megfelelően kell tudni megoldani. 

A KITE készletezési stratégiája, hogy minden szezonban igazodik a magyar mezőgazdaság termelési struktúrájához, és ez idén sincs másképp

 - hívta fel a figyelmet a szakember. 

A koronavírus miatt az unió több országa korlátozó intézkedéseket vezetett be a határokon, amelyek az áruszállítást is érinthetik, csökkenhetnek a kapacitások, és ez fennakadásokat eredményezhet az unión belüli árumozgásban. Balogh Viktor Ferenc szerint az előre gondolkodás és tervezés jelen esetben is a kockázat csökkentésének legfontosabb eszköze.

 Fontos, hogy még határozottabban kövessük ezt a logikát mind beszállítói mind termelői oldalról, és akkor az előttünk lévő évben, partnereink eredményeségére továbbra is az időjárás lesz nagyobb hatással, mint az anyag vagy eszközellátás kérdése

- közölte a marketingvezető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?