Erre senki se számított: a mezőgazdaság újabb területét hódíthatják meg a robotok

Szokatlan látványban lehetett része az új-zélandi gazdáknak néhány napja. Egy nagyszabású terepi tesztelés keretén belül egy négylábú robot "kutya" próbált meg terelőfeladatokat ellátni egy juhnyáj mellett, növényeket ellenőrizni, valamint egyéb, a mezőgazdasággal kapcsolatos feladatokat elvégezni.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A kutya nem volt más, mint Spot, a Boston Dynamics híres-hírhedt robotkutyája, amelyet az emberek vagy elképesztően aranyosnak tartanak, vagy egyenesen hátborzongatónak. Pedig a robot nem csinált még semmi rosszat, csak már ott tart, hogy képes a kilincs lenyomásával ajtót nyitni magának, egyenetlen terepen haladni és megbirkózni egyéb akadályokkal. A robotot a kísérlet során a Rocos nevű robotikai cég szoftvereivel volt felszerelve, és a kezelő távirányítással, egy hegyoldallal messzebből vezérelte, írta meg a ScienceAlert.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

A két cég most arra kíváncsi, hogy a Boston Dynamics által kifejlesztett robotkutyák mennyire irányíthatóak távolról és nagyobb számban. Ha ugyanis ez megoldhatónak bizonyul, elképzelhetővé válik az állattartásnak egy olyan jövője, amelyben a különféle szenzorokkal felszerelt robotok vigyázzák és terelik az állatokat, ellenőrzik a növények és gyümölcsök állapotát, miközben a kezelőjük az irodájában ülve irányítja őket.

Hamarosan beköszönt az automata robotok kora. Azzal, hogy becsatlakoztatjuk őket egy felhőbe, kombinálhatjuk annak algoritmusait a robotikával, amivel elérhetjük az fizikai önállóság egy bizonyos magasabb szintjét. A vásárlóink már most azt szeretnék, ha az unalmas, mocskos vagy veszélyes munkafolyamatokat minél nagyobb mértékben automatizálnánk

- mondta David Inggs, a Rocos vezérigazgatója.

Az elkövetkező években a Spothoz hasonló robotok a mezőgazdaság és az ipar számos területére eljuthatnak, és talán egy kicsit barátságosabb kinézetet is kaphatnak, amitől kevésbé lesznek nyugtalanok az emberek. A mezőgazdaság hatékonyabbá tételének egyik lehetséges útja az automatizáció, amire szükség lehet a Föld egyre növekvő népességének élelmezése során.

(Címlapkép forrása: Rocos)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?