Jön a John Deere eddigi legnagyobb dobása: így fog kinézni a gyártó gigakombájnja

Miután tavaly novemberben a hannoveri Agritechnica mezőgazdasági kiállítás és expón bemutatásra került, most újabb információk jelentek meg a Johne Deere flottájának legújabb zászlóshajójáról, a X9-es kombájnról, amely a gyártó eddigi legnagyobb járműve is egyben. Az X9-es tisztító berendezése mintegy 36%-kal lesz nagyobb a Jonh Deere korábbi legnagyobb járművénél, az S790-es modellénél, amivel - a gyártó ígérete szerint - az óránkénti száz tonnás teljesítmény is elérhetővé vált.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az X9-es széria két modellből fog állni, az X9 1000-es és az X9 1100-as egységekből. A két modell elválasztó és tisztító berendezése teljesen egyforma lesz, a cséplésért pedig egy kétrotoros magleválasztó kialakítás fog felelni, derült ki a Farmers Guardian összefoglalójából.

A cég elmondása szerint egy 1750 mm széles csatorna fogja táplálni az X-sorozat kettős elválasztóját, az XDS-t (X Series Dual Separator), amelynek hossza 3,51 méter, átmérője pedig 601 milliméter lesz. A John Deere szerint az XDS a terményt kilencszer fogja megforgatni, miközben a forgórész sebessége a 300-1300 fordulat/perc között lesz változtatható. A konkáv terület 1,6 négyzetméteres lesz, a teljes elválasztási terület pedig 22,5 négyzetméter. A tisztításért a gyártó Dyna-Flo XL tisztító felülete felel, amelynek teljes területe 6,97 négyzetméteres lesz. A kisebbik modell egy 14,8 ezer literes magtartállyal fog rendelkezni, magtartályürítése pedig 159 liter/másodperces lesz, míg a nagyobbik modellnél a tartály mérete 16,2 ezer liter lesz, ürítése pedig 186 liter/másodperces sebességgel fog történni. A kiöntőcsiga mérete akár 9,45 méteres is lehet.

Mindkét modell a John Deere új 13,6 literes PowerTech PWS motorját fogja használni, amely átlagosan 549/603 lóerős teljesítménnyel rendelkezik, de az elismerésre méltó 639/700 lóerős csúcsteljesítmény leadására is képes lesz. Az 1250 literes üzemanyagtartály 2,5 perc alatt is újratölthető lesz a gyártó szintén új FastFuel System névre keresztel rendszerének köszönhetően, amely 550 liter/perces újratöltést tesz lehetővé. A John Deere szerint a kombájnok egy tele tank üzemanyaggal 14 órán át lesznek képesek dolgozni.

A gépek egy új, kétszivattyús, hidrosztatikus váltórendszert is kaptak. A gyártó állítása szerint a ProDrive XL 30%-kal nagyobb forgatónyomatékot képes biztosítani a domboldalakon és nedves körülmények között, mint a korábbi ProDrive. Emellett rendszer képes arra is, hogy 1700 fordulat/perces fordulatszámot biztosítson, közúton haladva pedig akár 40 kilométer/órás sebességet is lehetővé téve. A motor beindításakor mindkét szivattyú azonnal beindul, hogy a legnagyobb forgatónyomatékot biztosítsa. Ahogy a jármű vezetője növeli a sebességet, a második szivattyú lassan leállítja magát, hogy ezzel is csökkentse az üzemanyagfogyasztást. A kombájn elérhető lesz kerekes és elöl hernyótalpas kiszerelésben is.

Az X9-es vezetőfülkéje az eddigieknél tágasabb lesz, több tárolóhely lesz benne, több USB-csatlakozó és jobb kapcsolódás. A kezelő is nagyobb kényelemben dolgozhat, a vezetőülést jobbra is, balra is 16 fokban el lehet fordítani, és hűtő-, fűtő- valamint masszírozó funkciókkal is rendelkezni fog. A vezetőfülkének három változata lesz, az Alap, a Prémium és a Legjobb specifikációk közül lehet majd választani, de a gyártó leszögezte, hogy a ledes világítás mindegyikben alaptartozék lesz.

A cég elmondása szerint a váltó-, a szállító- és a tisztítórendszerekben, valamint a vágószerkezetben történt fejlesztéseknek köszönhetően a betakarítási teljesítmény-követelmények 120 lóerővel csökkentek. A John Deere emellett bejelentette, hogy a kombájnokhoz való adapterek egy új sorozatát fogják a piacra dobni, amelyek munkaszélessége a 15,2 métert is elérheti.

A John Deere emellett olyan HDX (Hinged Draper Extended Table) vágóasztalokkal is rendelkezik, amelyek szabadalmaztatott, egyedi kialakításuknak köszönhetően akár 25%-kal is csökkenthetik a termésveszteséget a repce betakarításakor. Ezek a vágóasztalok 10,7-13,7 méter közötti szélességekben lesznek kaphatóak. A gyártó emellett olyan merev pengés HDR (Hinged Draper Rigid Knife) vágóberendezést is létrehozott, amelyet azokat a gazdákat célozta meg, akik kevés repcét termesztenek, ha termesztenek egyáltalán. Ezek 10,7-15,2 méteres munkaszélességben lesznek elérhetőek. A John Deere bejelentette, hogy 2020 nyarától fogadja az új kombájnokra érkező megrendeléseket, amelyeket előreláthatóan 2021 betakarítási szezonjára fog tudni teljesíteni.

(Címlapkép forrása: John Deere)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?