Igazi világeseményt rendeznek Magyarországon: erre minden gazda felkapja a fejét

Igazi világeseményt rendeznek Magyarországon: erre minden gazda felkapja a fejét

agrarszektor.hu
26 ország 116 előadójának részvételével július 19-22 között rendezik meg Budapesten a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát - jelentette be Dr. Milics Gábor a konferenciát szervező Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (MPGE) elnöke mai budapesti sajtótájékoztatóján. A rendezvényen Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy a digitalizáció a mezőgazdaság zöld átállásának kulcsa. Ezért a rendezvény a lehető legjobbkor jött el hazánkba, helybe hozva azt a világszínvonalú tudást, amely hatékonyan növelheti a júliusban nyíló új, 100 milliárd forintos keretű, precíziós átállást szolgáló pályázat sikerét.

A környezetvédelmi és klímapolitikai célok megvalósítása érdekében a mezőgazdaságban kiemelt fontosságú a korszerű digitális technológiák gyakorlatban történő sikeres alkalmazása. Az idén Budapesten megtartandó 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia (ECPA) lehetőséget biztosít a magyar termelők, mezőgazdasági vállalatok, szakemberek és az agráregyetemi oktatók és hallgatók számára, hogy a precíziós gazdálkodás nemzetközi aktualitásait és kutatási eredményeit megismerhessék. Egyben lehetővé teszi a téma nemzetközi szereplői számára a hazai egyetemi és kutatóintézeti műhelyek kutatási, fejlesztési és innovációs eredményeinek megismerését.

A konferenciát bemutató sajtótájékoztatón Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a kormány kiemelt céljához illeszkedve Európában elsők között fogadták el Magyarországon a Digitális Agrár Stratégiát (DAS). A Digitális Agrár Stratégiában kitűzött célokhoz, különösen mezőgazdaságunk digitális felkészültségének és innovációs aktivitásának növeléséhez hatékonyan járulhat hozzá a Budapesten megtartandó ECPA, amelynek éppen ezért fő támogatója a szaktárca, védnöke pedig Dr. Nagy István agrárminiszter.

A nemzetközi precíziós tudás legjava épp időben érkezik hazánkba, hiszen a Kormány által megemelt forráskeretnek köszönhetően 100 milliárd forintos új pályázatot hirdethetünk a Vidékfejlesztési Programban, a szántóföldi növénytermesztés és a kertészet digitális átállásának és precíziós fejlesztésének támogatására. A pályázat feltételei már megismerhetők és a benyújtására 2021. július 26-tól lesz lehetőségük a gazdálkodóknak

- jelentette be Dr. Juhász Anikó

Bolyki Bence, a konferenciát szervező MPGE alelnöke kiemelte, hogy a júliusi rendezvény egyike lesz a covid-járvány csillapodását követő első nemzetközi konferenciáknak Budapesten, amelyet a helyzethez igazodva hibrid módon, párhuzamosan online és személyes jelenléttel rendeznek meg. A négynapos rendezvényen 26 ország 116 szakértője tart előadást, a mintegy 300 fős közönséget elsősorban a precíziós gazdálkodás és az agrár-digitalizáció hazai és nemzetközi tudományos és gyakorlati szakemberei, diákok, valamint a szakmai partner szervezetek képviselői alkotják majd.

Dr. Milics Gábor, az MPGE elnöke elmondta, hogy a konferencia három tudományos napját az ország egyik legszínvonalasabb egyetemi struktúrájával és nagyméretű kiállítótérrel rendelkező Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus Oktatási Központjában tarják meg, a közbeeső szakmai napra a baracskai KEVE Zrt. területén, valamint az MTA Agrártudományi Központ és a Marton Genetics martonvásári székhelyein kerül sor. Dr. Milics Gábor elmondta, hogy tavaly elmaradt az Egyesült Államokba tervezett Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Konferencia, így idén Európán kívülről is fokozott érdeklődést tapasztaltak a rendezvényük iránt.

A tudományos konferenciákon nem a képletek a fontos információk, hanem hogy azoknak a megoldásoknak és technológiáknak a bemutatása, amelyeket a gyakorlati gazdálkodók pénzre tudnak majd váltani

- mutatott rá Dr. Milics Gábor.

Kauser Jakab precíziós szakmérnök, a konferencia szakmai napjának szervezője a szakmai nap részleteiről adott tájékoztatást. Az üzemszerűen alkalmazott precíziós gazdálkodás gyakorlatát az alábbi állomásokon ismerhetik meg a résztvevők: a talaj helyspecifikus tulajdonságainak bemutatása, a változtatható dózisú vetéstechnológia alkalmazása, a helyspecifikus tápanyagpótlás, illetve a növényvédelem helyspecifikus megvalósításai (bemutatva a legmodernebb szenzorálási és távérzékelési megoldásokat). Emellett a gyakorlati napon szó esik majd az agrárdigitalizáció vállalatirányítási rendszerekbe ágyazásáról és post harvest megoldásokról is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03