Nagyot robbantott a John Deere: merész ötlettel állt elő a nagy gépgyártó

Nagyot robbantott a John Deere: merész ötlettel állt elő a nagy gépgyártó

agrarszektor.hu
Óriásit lépett előre a John Deere az elektromos traktorok fejlesztésében. A nagy amerikai mezőgépgyártó a napokban mutatta be a Sesam 2 névre keresztelt, elektromos meghajtású új robottraktorát, amely az ígéretek szerint akár egy teljes napot is képes lesz végigdolgozni a földeken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Új fejezetet nyitott a John Deere az elektromos traktorok történetében. Az amerikai gyártó még 2016-ban prezentálta a Sesam névre keresztelt traktorát, amelyben a korábbi dízelmotort egy 130 kWh-s akkumulátorra és két elektromos motorra cserélte, amelyek együttesen 300 kW (mintegy 400 lóerőnyi) teljesítményt tudtak leadni. Az újonnan bemutatott Sesam 2 azonban még ezt is túl fogja szárnyalni.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A napokban bemutatott utód, a Sesam 2 egy 1000 kWh-s kapacitású akkumulátormodult kapott, és mintegy 500 kW (680 LE) teljesítmény leadására képes. A traktorhoz csatlakoztatott elektromos szerelvényektől vagy eszközöktől függően maximum 1000 kW áll az operátor rendelkezésére. A traktort a német GridCON 2 projekt részeként tervezték, azzal a céllal, hogy egy olyan mezőgazdasági gépet alkossanak, amelynek ténylegesen is nulla a károsanyag-kibocsátása.

A Sesam 2 már a kinézetében is eltér a megszokott traktoroktól. A gép alapvetően vezetőfülke nélkül üzemel, kivéve, ha közúton kell közlekedni. Ekkor az első felfüggesztésre egy speciálisan kialakított vezetőfülkét kell csatlakoztatni, amellyel manuálisan lehet irányítani a gépet. A fülke lehetővé teszi a traktor önálló és kézi vezetését, fülkével vagy anélkül.

A fülke és a traktor közötti kommunikáció vezeték nélküli kapcsolaton keresztül történik. A fülke a terepen leválasztható, így irodaként is használható, az operátor innen tarthatja szemmel a robot működését. A John Deere ígérete szerint a Sesam 2 képes lesz arra, hogy rajokban egyszerre több robottal is együtt dolgozzon. Ebben az esetben pedig különösen hasznos lehet a leválasztott vezetőfülke, ahonnan az operátor koordinálhatja a gépek munkáját.

(A cikkben szereplő képek és videók a John Deere tulajdonát képzik.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?