Nagyot robbantott a John Deere: merész ötlettel állt elő a nagy gépgyártó

agrarszektor.hu
Óriásit lépett előre a John Deere az elektromos traktorok fejlesztésében. A nagy amerikai mezőgépgyártó a napokban mutatta be a Sesam 2 névre keresztelt, elektromos meghajtású új robottraktorát, amely az ígéretek szerint akár egy teljes napot is képes lesz végigdolgozni a földeken.

Új fejezetet nyitott a John Deere az elektromos traktorok történetében. Az amerikai gyártó még 2016-ban prezentálta a Sesam névre keresztelt traktorát, amelyben a korábbi dízelmotort egy 130 kWh-s akkumulátorra és két elektromos motorra cserélte, amelyek együttesen 300 kW (mintegy 400 lóerőnyi) teljesítményt tudtak leadni. Az újonnan bemutatott Sesam 2 azonban még ezt is túl fogja szárnyalni.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A napokban bemutatott utód, a Sesam 2 egy 1000 kWh-s kapacitású akkumulátormodult kapott, és mintegy 500 kW (680 LE) teljesítmény leadására képes. A traktorhoz csatlakoztatott elektromos szerelvényektől vagy eszközöktől függően maximum 1000 kW áll az operátor rendelkezésére. A traktort a német GridCON 2 projekt részeként tervezték, azzal a céllal, hogy egy olyan mezőgazdasági gépet alkossanak, amelynek ténylegesen is nulla a károsanyag-kibocsátása.

A Sesam 2 már a kinézetében is eltér a megszokott traktoroktól. A gép alapvetően vezetőfülke nélkül üzemel, kivéve, ha közúton kell közlekedni. Ekkor az első felfüggesztésre egy speciálisan kialakított vezetőfülkét kell csatlakoztatni, amellyel manuálisan lehet irányítani a gépet. A fülke lehetővé teszi a traktor önálló és kézi vezetését, fülkével vagy anélkül.

A fülke és a traktor közötti kommunikáció vezeték nélküli kapcsolaton keresztül történik. A fülke a terepen leválasztható, így irodaként is használható, az operátor innen tarthatja szemmel a robot működését. A John Deere ígérete szerint a Sesam 2 képes lesz arra, hogy rajokban egyszerre több robottal is együtt dolgozzon. Ebben az esetben pedig különösen hasznos lehet a leválasztott vezetőfülke, ahonnan az operátor koordinálhatja a gépek munkáját.

(A cikkben szereplő képek és videók a John Deere tulajdonát képzik.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?