Olyan műholdat lőttek fel az űrbe Amerikában, amilyet még soha azelőtt: ez durva

Olyan műholdat lőttek fel az űrbe Amerikában, amilyet még soha azelőtt: ez durva

agrarszektor.hu
Óriási előrelépés történt az űrtechnológia mezőgazdasági termelésben való felhasználása terén. 2023. január 3-án a SpaceX floridai, Cape Canaveral-i indítóállásáról sikeresen fellőtték az EOS SAT-1 képalkotó műholdat, amelyet a dél-afrikai Dragonfly Aerospace épített, és amelyet 2022 novemberében szállítottak át az Egyesült Államokba. Az EOS SAT-1 különlegessége, hogy ez a világ első, kifejezetten az agrárium számára megalkotott műholdja, amely a mezőgazdasági és az erdészeti ágazat számára fog kiváló minőségű adatokat szolgáltatni a hatékony és fenntartható gyakorlatok támogatása érdekében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A dél-afrikai Dragonfly Aerospace 2023. január 3-án sikeresen útnak indította első képalkotó műholdját, az EOS SAT-1-et. Ez a műhold a világ első mezőgazdasági célú műholdkonstellációja, amely hatékony adatokkal látja el a mezőgazdasági és erdészeti ágazatot a fenntartható gyakorlatok előmozdítása és a nyereségesség biztosítása érdekében. Emellett a műhold közvetlen hatással lesz a mezőgazdasági ágazatra azáltal, hogy a távérzékelést az ágazat alakítására használja fel, és igazodik az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz - olvasható az africanews.space oldalán.

Az EOS SAT-1 az első az EOSDA (EOS Data Analytics) által megrendelt, alacsony Föld körüli pályára állítandó hét műholdból álló konstellációban. A konstelláció fennmaradó hat műholdját a következő három év során fogják telepíteni. A Dragonfly EOS SAT-1 műholdról nyert képek értékes információkat fognak szolgáltatni a betakarítási munkák nyomon követéséhez, a kijuttatási térképek alkotásához, a szezonális tervezéshez és az olyan információkat elemző értékelésekhez, mint a talajnedvesség, a terméshozamok előrejelzése és a biomassza szintje. Ezek az adatok hatalmas segítséget fognak nyújtani a termelőknek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, és segíteni fognak nekik a fenntartható mezőgazdasági módszerek kidolgozásában. A fenti információk a bolygó és az élővilág számára is rengeteg előnnyel járnak, ugyanis segítenek megakadályozni a természetes élőhelyek a növénytermesztés miatti csökkenését, ugyanakkor előremozdítják a biológiai sokféleség fenntartását is.

Az EOS SAT-1 két DragonEye elektro-optikai képalkotóval lett felszerelve, amelyek 44 km-es sávban, 11 spektrális sávban, közel 1 m-es felbontással nyújt majd pánkromatikus és multispektrális képeket - ezzel a LEO egyik legképzettebb képalkotó műholdja lesz. Bryan Dean, a Dragonfly Aerospace vezérigazgatója és társalapítója elmondta, hogy ez az első képalkotó műhold, amelyet a Dragonfly tervezett és épített, az első mikroműhold, amelyet 2009 óta Dél-Afrikában gyártanak, és az EOS SAT konstelláció első műholdja, illetve az első, kifejezetten csak az agráriumra összpontosító konstelláció az űrben.

Ez egy fontos projekt volt az egész csapatunk számára, és lehetővé tette számunkra, hogy megmutassuk képességeinket, nemcsak a nagy teljesítményű elektro-optikai képalkotók gyártásában, hanem egy teljes képalkotó műholdrendszer tervezésében és gyártásában is. Alig várjuk, hogy támogathassuk az EOSDA-t a következő hat műhold 2025-ig történő felbocsátására irányuló küldetésében

- tette hozzá Bryan Dean.

A műholdas képalkotó konstelláció elindításával a vállalat célja egy teljes műholdas adatelőállítási vertikum létrehozása - a közvetlen képgyűjtéstől a feldolgozásig, elemzésig és az adatok megrendelők számára történő megküldéséig. Az egyedülálló megközelítés továbbá exkluzív adatokat és elemzéseket biztosít majd a cég ügyfelei számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?