2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Meglepő döntést hozott a John Deere: ennek rengeteg gazda örülhet

agrarszektor.hu
A világ egyik legnagyobb mezőgépgyártója nem más, mint a Deere and Co., mely most beleegyezett abba, hogy Amerikában a gazdák maguk is javíthassák a gépeket. Ez pedig azért számít nagy dolognak, mert eddig a gazdálkodók csak a vállalat által engedélyezett alkatrészeket és szervizeket használhattak olcsóbb, független javítási lehetőségek helyett. Az Amerikai Mezőgazdasági Szövetség (AFBF) és a Deere & Co. az erről szóló szándéknyilatkozatot néhány nappal ezelőtt írta alá.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Fogyasztói csoportok évek óta kérik a cégeket, hogy engedélyezzék ügyfeleiknek a javítást. A gazdálkodók és állattenyésztők régóta fennálló problémáját kezeli az eszközökhöz, információkhoz és erőforrásokhoz való hozzáférést illetően, miközben védi a John Deere szellemi tulajdonjogait és biztosítja a berendezések biztonságát - mondta Zippy Duvall, az AFBF elnöke. A megállapodás értelmében a berendezések tulajdonosai és a független szerelők nem árulhatnak el „üzleti titkokat”, „nem bírálhatják felül a biztonsági elemeket vagy a károsanyag-kibocsátás-szabályozást, illetve nem módosíthatják a mezőgazdasági berendezések teljesítményszintjét - írja a 444 a BBC alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

A berendezések tulajdonosai és a független szerelők nem árulhatnak el „üzleti titkokat”, a mezőgazdasági gépek teljesítményszintjét nem módosíthatják és nem bírálhatják felül a biztonsági elemeket vagy a károsanyag-kibocsátás-szabályozást a megállapodás értelmében. Az EU és az Egyesült Királyság kötelezte arra a gyártókat, hogy tegyenek elérhetővé bizonyos elektronikai cikkekhez pótalkatrészeket az ügyfelek és a független vállalatok számára.

A fogyasztók régóta panaszkodnak arra, hogy a termékek nemcsak gyorsabban tönkremennek, mint korábban, hanem a javításuk gyakran túl költséges, alkatrészhiány miatt nehéz megoldani, néha egyenesen lehetetlen

- vélekedett az Európai Parlament Kutatószolgálata.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?