Megőrülnek a magyarok ezekért a gépekért: rengeteget adnak el belőlük itthon

Megőrülnek a magyarok ezekért a gépekért: rengeteget adnak el belőlük itthon

agrarszektor.hu
Drágulás ide vagy oda, a termelők jóval több mezőgazdasági gépet és alkatrészt vásároltak a tavalyi évben. A slágercikkek egyértelműen a precíziós gazdálkodást segítő eszközök voltak. A nagy vásárlási kedvet jól alátámasztja az is, hogy az új mezőgazdasági gépek és eszközök vásárlására 385 milliárd forintot költöttek az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások, ami mintegy 65%-kal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalmában született 2021-es, 304,6 milliárd forintos rekord után 2022-ben is kiugró mértékben nőtt az agrárgép- és alkatrészvásárlásokra fordított összeg, és elérte a 465 milliárd forintot - írja a Világgazdaság az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján. Ezen belül az új mezőgazdasági gépek és eszközök vásárlására 385 milliárd forintot költöttek az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások, ami 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. Az AKI szerint a legmodernebb technológiákra a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, valamint az előttünk álló környezeti, illetve klimatikus kihívások miatt van szükség.

EZ IS ÉRDEKELHET

A soha nem látott bővülés többek között a precíziós gazdálkodásra történő átállást elősegítő pályázatnak is köszönhető. Ugyanis jelentősen nőtt a kereslet a precíziós gazdálkodás erőgépei iránt, értve ezalatt például a traktorokat, kombájnokat, permetezőket, valamint a terv szerinti kijuttatásra képes munkaeszközöket. Ahogyan lapunk is megírta, a növénytermesztésben a gazdálkodók, élve a támogatási lehetőségekkel, jelentős gépberuházásba kezdtek. A precíziós gépek beszerzésére irányuló pályázati felhívás keretében a gazdák 212,39 milliárd forint támogatási igényre nyújtottak be kérelmeket. Az eddig meghozott támogatói döntések eredményeként 2 683 termelő részesült 196,78 milliárd forint támogatásban, melynek során mintegy 2 200 db traktor, 3 500 db mezőgazdasági munkagép, 230 db önjáró permetezőgép, és 700 db kombájn beszerzésére és termelésbe állítására nyílt lehetőség.

EZ IS ÉRDEKELHET

2022-ben a legtöbb pénzt a mezőgazdasági termelők az erőgépek beszerzésére fordították, a gépberuházásaik összértékének 61 százalékát költötték erre. A teljes értékesítésen belül a traktorok 36, a gabonakombájnok pedig 13 százalékos részarányt képviseltek. Traktorokból tavaly az előző évhez képest 809-cel többet, azaz 4192-t vásároltak. Közöttük a legnagyobb részarányt a 101–140 lóerős, valamint az 50-100 lóerős kategória képviselte 26, illetve 24 százalékkal, és ezekből a traktorokból összességében 22 százalékkal nőtt az eladás. A következő két teljesítmény-kategóriában is jelentősen - 36 és 28 százalékkal - bővült a kereslet, míg a 260 lóerő fölötti traktorok értékesített mennyisége 27 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat

- írja a lap.

Ezekért a gépekért is kapkodnak a gazdák

2021-ben 252 új arató-cséplő gépet értékesítettek 26 milliárd forint értékben, 2022-ben ugyanakkor már 403-at 50 milliárd értékben. A kukorica vetésterületének visszaszorulása szinkronban van azzal is, hogy a kombájnokhoz 18 százalékkal kevesebb kukoricabetakarító adaptert vásároltak a gazdálkodók. Napraforgó-betakarító adapterek viszont kelendőbbek lettek és 23 százalékkal nőtt az értékesítésük. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránt jelentősen nőtt az érdeklődés, tápanyag-kijuttató gépekből 16, vetőgépekből 24 százalékkal múlta felül a kereslet az egy évvel korábbit. Vélhetően a tavalyi pusztító aszálynak is köszönhetően az öntözőgépek eladása is igencsak megugrott, 2022-ben 12,9 milliárd forintért értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket - egy évvel korábban ez az érték 9,7 milliárd forint volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?