Derűlátás a magyar állattartásban? Csak New Holland traktorok kellenek hozzá! – Gazdariport

Derűlátás a magyar állattartásban? Csak New Holland traktorok kellenek hozzá! – Gazdariport (x)

agrarszektor.hu
A mondás szerint élelmes ember a nehézségben is képes meglátni a lehetőséget, de ha ehhez hozzátesszük, hogy hősünk magyar állattartó, 1000 hízlalásra tartott húsmarhával, akkor felmerül vajon életszerű-e az optimizmus a mai gazdasági környezetben. Heves vármegyében, a Mezőtárkányi termelőszövetkezet állattartó telepét megvásárló és azt új életre keltő Ragó Zsolt kitart amellett, hogy az innovatív mezőgépekkel az ágazatnak igenis van jövője – de az is igaz, hogy ehhez szükség lesz néhány New Holland traktorra és nem árt a márkától egy bálázó sem.

A gazdálkodó szerint ugyanis „a kékkel” tényleg a gazda helyett dolgozik a technika, és ami még fontosabb, neki spórol az egyre hatékonyabb automatizáció segítségével. Bevált New Holland T6 traktoraikkal és Roll-Belt 150-es bálázójukkal saját erővel is jó árszínvonalon termelhető meg az állatállomány táplálásához lényeges takarmány, az automata váltóval szerelt új T7 HD traktorukkal pedig úgy kerülhet a földbe a termény, hogy a megfogott üzemanyag- és inputanyag jelentette megtakarítás ellensúlyozza a drágulásokat.

Bevált erőgéptípusokról és munkagépekről kérdeztünk a hevesi nagygazdaságnál.

 Több mint 10 éve dolgoztatjuk keményen a New Hollandokat, de a motorhoz vagy váltóhoz még sosem nyúltunk”

Stabil alapokon folyamatos fejlődés, amire nagygazdaság építhető – Ragó Zsolt ezzel kezdi a sort, amikor arról kérdezzük, miért pont a New Hollandokra, valamint a CNH csoportból azok törzscsuklós testvéreire esett a választás a gépparkban.

A saját gazdaság még az édesapa erőfeszítéseinek köszönhetően kezdett kiépülni a füzesabonyi járásban, majd kitartó munkával többszáz hektáros területig jutott, ahol csak 500 hektáron lucerna termeltetése folyik. Ragó Zsolték ugyanis amikor lehetőség kínálkozott, megvásárolták a Mezőtárkányi Aranykalász Mezőgazdasági Termelő Szövetkezetet, ahol új életet leheltek az akkor már 15 éve leállított állattartótelepbe. Ez mára 1000 választási borjú hízlalásáig jutott, amelyeket 600-650 kg-os súllyal értékesítenek. Plusz, megtermelik a számukra lényeges tömegtakarmányokat is a helyi erősen kötött, agyagos réti, agyagos vályog talajokon. A gépek hatékonyságán így sok múlt az első pillanattól.

„A New Holland traktorokkal a kapcsolatunk most már több, mint 10 évre nyúlik vissza. Édesapám vette meg az első 140 LE-s T6-os modellt, aminek a megbízhatóságáról csak annyit, hogy még mind a mai napig hibátlanul dolgozik. Annak dacára, hogy nemigen kíméljük, ez végzi a takarmányozási feladatokat az állatoknál reggel-este és közben, ha akad feladat, oda is kiküldjük. Ehhez természetesen rendben kell végezni a szervizeléseket, de ha jól bánunk velük, a New Holland traktorok örökös darabok. Az évek során vásároltunk még több 180 LE-s T6-ost is, ezek növényvédelem, növényápolás területén dolgoznak, ugyanis foglalkozunk hagyományos szántóföldi kultúrákkal is. Kalászosokból őszi durumbúza, őszi árpa, repce, valamint mellettük a kapáskultúrák – kukorica, napraforgó –, silócirok és az állatoknak lucerna terem a földeken. Átlagosan 16 aranykoronás területekről beszélünk, 70-80 közötti Arany-féle kötöttséggel, szóval van kihívás, de minden New Hollandunk 5000 üzemóra felett jár és még sosem kellett se a váltóhoz, se a motorhoz hozzányúlni.”

Ragó Zsolt amiért tovább dicséri „a kéket”, az a folyamatos megújulás. A precíziós gazdálkodáshoz megalkotott technológiák vagy épp a váltók fejlesztése ugyanis lépéselőny a gazdának a mai változó világban.

„Szerintem, ma a gazda innovációval foglalkozik, azt vásárol, hogy nyereséges maradjon. A gazdasági környezet és az időjárás is változik, hullámhegyet hullámvölgy követ, ahol muszáj kísérletezni, hogy melyik növény, melyik állatfajta vagy épp melyik új műszaki megoldás lesz az, ami pénzt hoz. Helyben szerintem tudják, hogy mindig szerettem kísérletezni, keresem azt, amivel előre tudunk lépni. Ez a világon a legszebb hivatás a végtelen változatossága miatt és amit kell megteszek, hogy ebben tudjunk továbbra is dolgozni. A gépek terén is ehhez fejlesztünk, emiatt figyeltünk fel az AutoCommand váltókra vagy épp arra a felszereltségre, ami az új New Holland T7 HD-ket hatékonnyá teszi.

Évi 9000 bála felesleges költségek nélkül: New Holland Roll-Belt 150 bálázógép és New Holland T6 traktorok

Opcionális 6 hengeres FPT erőforrás, 125-180 LE teljesítmény, hárompont függesztéses hátsó emelőrendszer 7864 kg emelési kapacitással, 150 literes terhelésérzékelős hidraulikaszivattyú és kérhető mellső TLT. A New Holland T6 traktorok nem véletlenül a legkeresettebbek a magyar gazdák között, ha takarmányozáshoz vagy szántóföldi munkákhoz nézünk mindenes erőgépet. Ragó Zsolték földjein 2007 óta dolgozik a gépcsalád bármilyen nagyobb meghibásodás nélkül. Képességeiket a tavalyi év óta egy váltakozó bálakamraméretű Roll-Belt 150-es bálázógéppel is kiaknázzák, ami radikálisan leegyszerűsítette a teendőket.

„A tavalyi évben vettünk egy Roll-Belt 150 New Holland körbálázót, amivel hiánytalanul elégedettek vagyunk. Önjáró silózókkal dolgozunk a silócirok és silókukorica betakarításán, de lucernából is készül egy évben 8000-9000 bála. Az ISOBUS-os, fülkéből vezérelhető géppel ezt gond nélkül megoldottuk. A Roll-Belt egyszerű, strapabíró, de ami még fontosabb, ha AutoCommand váltóval szerelt traktorral használjuk, akkor a bálakészítés teljes folyamata automatizált, gyakorlatilag félkézzel megoldható minden a fülkéből. A jövőben épp ezért egy ilyen New Holland T6-ost is beszerzünk, hogy tovább növeljük a hatékonyságot.”

Milyen további lépéselőnyöket tartogat a Roll-Belt 150-es bálázó a gazdáknak?

    • Az újszériás változtatható kamraméretű bálázóknak 20%-kal nagyobb az áteresztőképessége az elődöknél.
    • Kettős tömörítőrendszerrel sűrűbb bálákat készítenek, amelyek az időjárásnak is jobban ellenállnak.
    • A gépeket hosszú élettartamra tervezik, ezt az 5 bálakamra-görgő és a 4 strapabíró vulkanizált gumiheveder garantálja.
    • AutoCommand váltóval szerelt traktorral a bálázóval a kuplungozás, fékezés, bálakamranyitás a múlté, ha a kezelő visszahúzza a joystickot, akkor mindez automatikusan lezajlik.

Az erő és a pontosság legjava: New Holland T7 HD traktorok

Amennyiben egy állattartó telepen szeretnék saját takarmány előállításával ellensúlyozni az utóbbi időszak hiányait és robbanásszerű áremelkedését, a termény talajba kerülésének, majd mozgatásának is költséghatékonnyá kell válnia. Ragó Zsolték ezért bizalmat szavaztak a nemrég megújult New Holland T7 HD szériának. A néhány hete érkezett New Holland T7.290 HD ugyanis a 271 +20 LE-s motorteljesítménnyel, 6 hengeres NEF eVGT motorral, 214 l/perc hidraulikaszivattyú teljesítménnyel, 11.058 kg emelési erővel és az 5 méternél kisebb fordulási sugárral az erőnek és mozgékonyságnak az az ötvözete, amire a gazdaságban szükség van.

„Szeretem azokat az univerzális erőgépeket, amelyek hatalmas teljesítménnyel képesek kombinálni a mozgékonyságot, az új New Holland T7 HD ezt képviseli. Két hete próbálgatjuk, gond nélkül dolgozik majd a zöldtakarmányok 20 tonnás vontatmányával, ami pedig látszik az első tesztek alapján, hogy az AutoCommand váltóval hatalmas üzemanyagmegtakarítást érhetünk el. A talajmunkákat nálunk Steiger és Quadtrac gépek végzik, így az új gép feladata a vetés. A New Holland T7 HD egy 12 soros vetőgéppel, egy 6 méteres Multiva direktvetőgéppel és egy 12 méteres Amazone vetőgéppel dolgozik majd. Az erőforrás ránézésre örökös darab lesz, a fokozatmentes váltó pedig maga a csoda, rendkívül alacsony fordulatszámon adja le azt a teljesítményt, amire a földjeinken szükség van. Az első benyomások fülkén belül is kedvezőek, kezelőszervek elosztása, komfort, kényelem, mind hozza, amit elvártunk. A gazdaságban évek óta alkalmazzuk a precíziós gazdálkodás eszköztárát, a T7-esben ez hiánytalanul megvan szintén, így minden téren kiváló a gép.”

Mitől ideális választás egy új New Holland T7 HD traktor a nehéz feladatokhoz?

  • A saját szegmensében vezetőnek számító 1282 Nm maximális forgatónyomaték.
  • Pótsúlyozva közel 13 tonnás össztömeg.
  • Ideális 2995 mm-es tengelytáv.

Plusz kiváló márkaháttér az AGROTEC Magyarország Kft.-vel, Ragó Zsolt ugyanis ezt is dicséri.

Az AGROTEC Magyarországgal osztályon felüli a kapcsolat, a füzesabonyi központ szakembergárdájára, helyben Varga Zsolt értékesítőre bármelyik gazdálkodó számíthat. Rugalmasak, időben beszerzik, ha valamire szükség van, nyugodt lehetek, a csapattal a gépek dolgozni fognak, amikor szükségünk van rájuk a földeken.”

Precíziós gazdálkodásra termett megbízható mezőgépeket keres a nyereséges gazdálkodáshoz? Válassza a New Holland traktorokat a magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft.-től!

(x)

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33