Milyen láncfűrészt vegyél? Itt a 2023-as teszt árakról, véleményekről

Milyen láncfűrészt vegyél? Itt a 2023-as teszt árakról, véleményekről

agrarszektor.hu
Valószínűleg nem a láncfűrész az első eszköz, ami eszünkbe jut a nélkülözhetetlen kerti szerszámok felsorolásakor. Pedig a téli tűzifa előkészítésnél, nagyobb ágak levágásánál, sőt, rusztikus kerti bútorok barkácsolásánál nagyon hasznos masina. Ma már méretben, teljesítményben és típusban is nagy a választék, ezért jó eséllyel megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Főleg, ha tudjuk a termékek valós előnyeit és hátrányait.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Pénzcentrum megszerezte a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) még nem publikált terméktesztjének eredményeit, amelyben 17 márka 23 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható láncfűrészeit tesztelték nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, egységes módszertan alapján. A Tudatos Vásárlók Egyesülete által vizsgált 23 termék közül 17 akkumulátoros, 3 benzines és 2 elektromos (kábeles) láncfűrész. Hogy melyik láncfűrész hogyan szerepelt a gyakorlati tesztek során, pontosan kiderül a Tudatos Vásárlók Egyesületének termékteszt oldalán.

A tesztelés folyamata az amatőr kertészek igényeihez igazodott, nem a professzionális felhasználók igényeit vette figyelembe. A 4 fő tesztelési szempont, melyek mentén vizsgálták a láncfűrészeket a következő volt:

  1. Az eszköz hatékonysága: Ezen belül tesztelték a vízszintes és függőleges vágást, a fakivágás pontosságát, illetve a munkálatok elvégzését követően a fűrészlap és a mozgó alkatrészek kopását is. Itt még nem számítottak meglepetésre a tesztelők, mégis akadtak olyan termékek, amelyek láncfűrész mivoltuk ellenére küzdöttek az elemekkel, ha fűrészelésről volt szó. Mint például a Bosch UniversalChain 18 akkumulátoros gépe. Előnyére váljék, hogy a kopás teszten elég jól szerepelt.
  2. A használat egyszerűsége: Ez esetben további 17 szempont szerint értékelték, hogy mennyire egyszerű kezelni ezeket gépeket. Például, hogy milyen az eszköz súlyelosztása, mennyire egyszerű a fogak élezése vagy az olaj utántöltése. Egyéni preferenciáink alapján pontosan szűrhetjük a teszteredményekből, hogy a számunkra fontos használhatósági szempontoknak melyik termék felel meg a leginkább.
  3. Az akkumulátor tartóssága (akkumulátoros gépeknél): Akkumulátoros gépek esetében mindig kulcskérdés, hogy meddig bírják egy szusszra. Láncfűrészek esetében viszont nem feltétlen kizáró ok, ha rövid az üzemidejük egy töltéssel. Ha a láncsebességük magas, vagyis hatékonyan tudunk velük dolgozni, rövid idő is elég lehet a szükséges munka elvégzéséhez. Szemben egy kevésbé hatékony, de sokáig duruzsoló géppel. Erre jó példa a Worx WG385 akkumulátoros láncfűrész, mellyel 8 percet tudunk egyhuzamban dolgozni, viszont a 18m/s-es láncsebesség lehetővé teszi, hogy ennyi idő alatt látszódjon is a munkánk eredménye. Szemben a Black and Decker GKC3630L-lel, mely 5m/s-es láncsebességével 15 percnyi üzemidő mellett sem lesz jobban a hasznunkra. A tesztelt láncfűrészek akkumulátorának töltési ideje egyébként 36 és 240 perc között mozog. Ez is fontos szempont lehet, attól függően, hogy mennyi munkát szeretnénk egyszerre elvégezni általában.
  4. Zajszint: Azon túl, hogy mérték a felhasználó füle melletti zajszintet, szubjektíven is értékelték a zaj típusának elviselhetőségét. Ennek kapcsán rögtön beugorhatnak a benzines láncfűrészek, melyek hangját hallani egy szép vasárnap délután, megfizethetetlen. Azon túl, hogy zajosak, a benzines kerti láncfűrészek nem rendelkeznek katalizátorral, így bőven juttatnak szennyező anyagokat a légkörbe. Jó hír, hogy már most kevesebb új benzines modellt dobnak piacra a gyártók. Úgy tűnik, hogy figyelmüket az akkumulátoros modellekre összpontosítják inkább. Az akkumulátoros készülékeknek nulla a károsanyag-kibocsátása és csendesebbek is. A termékteszt eredmények pedig azt mutatják, hogy az akkus láncfűrészek teljesítményükben már most vetekednek a benzinesekkel, és bizonyos esetekben túl is teljesítenek. Nyilván azért nagyon halk darabokra ne számítsunk láncfűrész kategóriában, de azért itt is vannak fokozatok.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?