Igazi csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a joghurt a kertben

Igazi csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a joghurt a kertben

agrarszektor.hu
A joghurtra a legtöbben élelmiszerként, és emésztést segítő tejtermékként gondolnak, pedig nem csak a bélflórára van jótékony hatással. A joghurtnak számtalan kedvező hatása van a növényekre, felhasználhatjuk ugyanis komposztalapanyagként, műtrágyaként, ráadásul tökéletesen alkalmazható a penészgombák és a lisztharmat ellen is.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A probiotikumok nemcsak az emésztésre és a bélflórára vannak jótékony hatással, de a növények számára is akad bőven kedvező hatása - írja a balconygardenweb.com. Összegyűjtöttük miért lehet olyan hasznos a joghurt, és mi mindenre használhatjuk a kertben. Fontos kiemelni, hogy ezeket a tippeket minden esetben natúr joghurttal próbáljuk ki, semmiképp sem ízesített, cukrozott termékekkel.

De mi is az a joghurt pontosan?

A joghurt kissé besűrített, 5% zsírtartalmú tejből, egyedi baktériumtenyészettel, úgynevezett joghurtkultúrával történő beoltás után, alvasztással készített tejtermék. A kész joghurt kialakulásában két baktériumtörzs, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus vesz részt. Az élő joghurtkultúrával készült joghurt regenerálja a bélflórát, így nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok (főként tejsavbaktériumok), amelyek megfelelő mennyiségben juttatva a szervezetbe jótékony hatást gyakorolnak. A joghurtok között megkülönböztetünk élőflórás és nem élőflórás termékeket. Az élőflórás felirat nem garantálja, hogy az egyben probiotikus is, ám ha a címkén probiotikus felirat található, akkor biztos, hogy a termék elegendő hatékony baktériumot tartalmaz.

Miért jó a joghurt a növényeknek?

A joghurt ugyanolyan jótékony hatással lehet a növényekre, mint az emésztésre és a bélflórára. Kutatások kimutatták, hogy a borsó, a lencse, a burgonya és a bab gyökérgumóiban jó baktériumok vannak, amelyek segítenek a nitrogénmegkötésben. Ugyanakkor a probiotikumok szintén segítenek a növény nitrogéntartalmának megkötésében, ezáltal pedig serkentik a növények növekedését.

Mire használhatjuk a joghurtot a kertben?

1. Tökéletes penészgyilkos

Használjunk joghurtot a kertben annak érdekben, hogy megvédjük növényeinket az olyan gombás betegségektől, mint a rothadás, a penészgombák, vagy a lisztharmat. Tegyünk egy evőkanál natúr joghurtot egy csésze vízbe, és töltsük az oldatot egy permetezős flakonba. Permetezzük le a szükséges leveleket az eleggyel, és végezzük el ezt a műveletet megelőzésként is naponta. A kertben egyébként a joghurtsavót (vizes folyadék, amely felhalmozódik a joghurt tetején) is felhasználhatjuk, tele van ugyanis jótékoy mikrobákkal.

2. Adjuk hozzá a komposzthoz

Tegyünk natúr joghurtot mélyen a komposztba, és fedjük le fűrészporral, valamint levelekkel. Ezzel az aprósággal elősegíthetjük a talaj termékenységét és a mikrobák arányát is növelhetjük. A joghurtos komposzt emellett serkenti a dísznövények, a zöldségek, a gyógynövények és a gyümölcsök termőképességét. 

3. Használjuk műtrágyaként

Használjuk a joghurtot természetes szerves trágyaként a kertben. Növeli a talaj nitrogén- és foszfortartalmét anélkül, hogy vegyszereket juttatnánk ki a növényekre. Keverjük össze a joghurtot 50:50 arányban vízzel, és öntsük ezt az elegyet a növények gyökereire havonta egyszer vagy kétszer. 

4. Használjuk a citrusféléknél

A citrusfélék megfelelő fejlődése érdekében öntsünk 1-2 csésze natúr joghurtot a talajra a szár köré a növények növekedési időszakában. Ismételjük meg ezt a lépést 4-6 héten keresztül hetente egyszer, csodát fog művelni a joghurt a növénnyel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?