Filléres trükk, ami tényleg működik: így turbózzák fel a talajt a profi kertészek

Filléres trükk, ami tényleg működik: így turbózzák fel a talajt a profi kertészek

agrarszektor.hu
Sokan bele sem gondolnak abba, mennyire fontos, hogy a növények egészséges talajban nevelkedjenek, és az, hogy folyamatosan gondoskodjunk a kertben lévő termőföld megfelelő minőségéről. A talajbaktériumok szerepe felbecsülhetetlen a növények életében, magas számukkal pedig garantáltak lesznek az életerős, megbízhatóan növekedő és sok termést hozó zöldek a kertben. Összegyűjtöttünk néhány tuti tippet, amellyel egyszerűen növelhető a hasznos mikroorganizmusok mennyisége a talajban, ezzel pedig nemcsak a növények járnak jól, de javíthatjuk a termőföld minőségét és szerkezetét is.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A talajban található apró mikroorganizmusok létfontosságú szerepet játszanak a növény általános fejlődésében, azért pedig, hogy növeljük a talajbaktériumok mennyiségét a földben, mi magunk is nagyon sokat tehetünk. Így nemcsak a talaj egészségét, szerkezetét és tápanyagtartalmát javíthatjuk, de a növényeink is sokkal életerősebbek lesznek, ráadásul a növekedésük is stabilabb lesz, és a termésmennyiség is biztosan növekedni fog - írja a balconygardenweb.com. 

1. Mulcs, talajtakaró használata

Már egy vékony réteg talajtakaró elősegítheti a baktériumok szaporodását a kertben, különösen, ha komposztot is adunk hozzá. Ráadásul a talaj hőmérsékletét is optimizálhatjuk így, és a nedvesség, illetve a pára felfogására is kitűnő ez a módszer. Ez utóbbiak pedig nagyban hozzájárulnak a baktériumok és a hasznos mikroorganizmusok fejlődéséhez. 

2. Gilisztákkal az egészséges talajért

A földigiliszták fontos szerepet játszanak a talaj kedvező felépítésében és a szerves hulladék újrahasznosításában. A kertben szorgoskodó giliszták tevékenységük során művelik a talajt, növelik annak porozitását és lehetővé teszik, hogy az oxigén eljusson a növények gyökereihez. Életmódjuk elősegíti a víz talajba szivárgását, továbbá fellazítják a talaj szerkezetét, és porhanyóssá teszik azt. A lazább talaj lehetővé teszi, hogy a növények gyökerei mélyebbre hatoljanak és ezáltal még több tápanyaghoz jussanak, ennek jól látható eredménye pedig, hogy a növények nagyobbak és egészségesebbek lesznek.

Számtalan biotápanyag és talajjavító létezik, amelyeket a kertünkben használhatunk, de talán az egyik leghatékonyabb mind közül az úgynevezett gilisztázás. Ennek a módszernek a lényege, hogy otthon, saját kezűleg nevelünk földigilisztákat egy földdel teli dobozban vagy ládában, figyelve arra, hogy tökéletes körülményeket biztosítsunk számukra, amelyet gilisztatrágyával fognak meghálálni nekünk, ezt pedig felhasználhatjuk majd a növények felturbózásához. Habár az így készült trágya előállítása sokkal körülményesebb, mint például a tehéntrágyáé, tápanyagokban mégis talán sokkal gazdagabb, és hobbikertekben kítűnő megoldás lehet.

Van néhány szabály, amelyet érdemes betartani, ha házi gilisztafarm létrehozásán gondolkozunk. A ládát, amelyben a gilisztákat neveljük majd, mindig olyan helyre tegyük, ahol nem éri őket közvetlen napfény. Figyeljünk arra, hogy a föld, amelyben élnek, soha ne legyen se túl nedves, se túl száraz, és azt se hagyjuk, hogy felmelegedjen. Az a legjobb, ha körülbelül egy kilogramm gilisztával kezdjük a projektet, hiszen úgyis folyamatosan szaporodni fognak, azt azonban nem árt tudni, hogy néhány év kell ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű gilisztatrágyánk legyen. A gilisztákkal teli földet 1-2 hetente érdemes megöntözni, mivel folyamatosan nedvesen kell tartanunk a talajt, ahol élnek. Addig míg nem lesz trágyánk, használhatjuk az így lecsöpögő "gilisztás vizet" öntözéshez, tele van ugyanis hasznos tápanyagokkal. A földet rétegezzük szerves hulladékkal, mint a banánhéj, az almahéj, illetve bármi, amit például a komposztba raknánk, ezek lesznek ugyanis a giliszták táplálékai. A gilisztázásban a legnagyobb munkát talán a doboz elkészítése jelenti, de ha ezzel megvagyunk, onnantól a giliszták végzik majd a dolgukat. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?