Permetezés mesterfokon: az igazán profi gazdák így védik a növényeiket

Permetezés mesterfokon: az igazán profi gazdák így védik a növényeiket

agrarszektor.hu
Noha eredetileg a katonai célú felhasználás jellemezte a drónokat, ezek a pilóta nélküli repülő eszközök mostanában rendkívül népszerűvé váltak a mezőgazdaságban, mint az új növényvédelmi permetezési technológia. Vonzerejük olyan mértékű keresletet teremt, hogy iparági források szerint a mezőgazdasági drónok piaca évente mintegy 24%-kal növekszik, és 2027-re elérheti az 5,62 milliárd dollárt is. A magyar fejlesztésű drónok pedig kiváló beszerzések lehetnek a kisebb és a közepes gazdaságok számára is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár az élet számos területén népszerűek és elterjedtek a drónok, a legnagyobb figyelem és érdeklődés a mezőgazdasági szektor részéről övezi ezeket a gépeket. A befektetők sorban állnak, hogy beszálljanak egy olyan iparágba, amely a kibocsátások radikális csökkentését tűzte ki célul, mind a felhasznált növényvédő szerek, mind a kibocsátott szén-dioxid tekintetében - olvasható a Future Farming oldalán. A magyarországi székhelyű ABZ Innovation számos, szőlőültetvények és mezőgazdasági növények permetezésére alkalmas drónt fejlesztett ki, amelyek közül a legnagyobb a 30 literes tartállyal felszerelt új L30-as modell. A cég kisebb, 10 literes tartállyal rendelkező L10-es modellje eddig nagyon népszerűnek bizonyult a kisebb permetezési feladatokhoz.

A Győri Egyetemmel együttműködve kifejlesztett és tesztelt mezőgazdasági drónok az ABZ Innovation szerint a dróntechnológia transzformatív alkalmazását jelentik, költséghatékony és rendkívül hasznos eszközt biztosítva a szántóföldi és gyümölcsöskertek permetezéséhez. Ludvigh Károly, az ABZ Innovation vezérigazgatója felvázolta a cég céljait, és elmagyarázta, miért sikeresek a drónjaik:

Először is, hatékonyabbá akarjuk tenni a permetezést, és a drónjaink képesek erre a helyenkénti permetezéssel, kevesebb növényvédőszer és víz felhasználásával. Drónjaink akár 50%-kal kevesebb vegyszer és 90%-kal kevesebb víz felhasználásával 40%-kal nagyobb terméslefedettséget érhetnek el. A drónok egyik fő előnye, hogy olyan területeket is el tudnak érni, amelyek korábban talán elérhetetlenek voltak, például meredek vagy nedves területeket.

Permetezés lefelé irányuló mozgással

Az ABZ saját drónjait Magyarországon építi, a szükséges alkatrészeket helyben és külföldről szerzi be. Ludvigh Károly hozzátette, hogy a fejlett CDA permetező rendszerük, a légcsavarok rendkívül optimalizált légáramlásával párosulva, megkülönbözteti drónjaikat. A légcsavarok lefelé irányuló mozgást hoznak létre a permetcseppek számára, amelyek kisebbek, mint a hidraulikus permetezésnél használtak. Ez a lefelé irányuló áramlás hatékonyabban éri el a célpontot, ugyanakkor csökkenti az üzemeltetési költségeket.

Óránként 21 hektáros teljesítmény

A vállalat közlése szerint a drónokkal történő permetezés pontossága nagy, 1,5 mm-en belül van, ami rendkívül fontos a ráfordítási és vízköltségek alacsonyan tartásában. Az L30-as modell 30 literes hasznos terhelhetőségével a vállalat tanácsai szerint egy 25000mAh-s akkumulátor teljesítménye egy hektár permetezését teszi lehetővé. Ludvigh Károly szerint a cég legnagyobb L30-as drónja megfelelő beszerzés lehet egy 80-100 hektáros gazdaság számára, és óránként akár 21 hektár permetezésére is képes.

Négy akkumulátoros rendszert használnak, ahol egy van a drónban, miközben egy másik töltődik, kettő pedig pihen. A használat függvényében az akkumulátorok várhatóan 200-1000 töltési ciklust bírnak el. A szakember szerint a drón üzemeltetési költségeinek 90%-a az akkumulátorokból származik, ezért tartozik négy akkumulátorcsomag a rendszerhez.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?