Permetezés mesterfokon: az igazán profi gazdák így védik a növényeiket

Permetezés mesterfokon: az igazán profi gazdák így védik a növényeiket

agrarszektor.hu
Noha eredetileg a katonai célú felhasználás jellemezte a drónokat, ezek a pilóta nélküli repülő eszközök mostanában rendkívül népszerűvé váltak a mezőgazdaságban, mint az új növényvédelmi permetezési technológia. Vonzerejük olyan mértékű keresletet teremt, hogy iparági források szerint a mezőgazdasági drónok piaca évente mintegy 24%-kal növekszik, és 2027-re elérheti az 5,62 milliárd dollárt is. A magyar fejlesztésű drónok pedig kiváló beszerzések lehetnek a kisebb és a közepes gazdaságok számára is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bár az élet számos területén népszerűek és elterjedtek a drónok, a legnagyobb figyelem és érdeklődés a mezőgazdasági szektor részéről övezi ezeket a gépeket. A befektetők sorban állnak, hogy beszálljanak egy olyan iparágba, amely a kibocsátások radikális csökkentését tűzte ki célul, mind a felhasznált növényvédő szerek, mind a kibocsátott szén-dioxid tekintetében - olvasható a Future Farming oldalán. A magyarországi székhelyű ABZ Innovation számos, szőlőültetvények és mezőgazdasági növények permetezésére alkalmas drónt fejlesztett ki, amelyek közül a legnagyobb a 30 literes tartállyal felszerelt új L30-as modell. A cég kisebb, 10 literes tartállyal rendelkező L10-es modellje eddig nagyon népszerűnek bizonyult a kisebb permetezési feladatokhoz.

A Győri Egyetemmel együttműködve kifejlesztett és tesztelt mezőgazdasági drónok az ABZ Innovation szerint a dróntechnológia transzformatív alkalmazását jelentik, költséghatékony és rendkívül hasznos eszközt biztosítva a szántóföldi és gyümölcsöskertek permetezéséhez. Ludvigh Károly, az ABZ Innovation vezérigazgatója felvázolta a cég céljait, és elmagyarázta, miért sikeresek a drónjaik:

Először is, hatékonyabbá akarjuk tenni a permetezést, és a drónjaink képesek erre a helyenkénti permetezéssel, kevesebb növényvédőszer és víz felhasználásával. Drónjaink akár 50%-kal kevesebb vegyszer és 90%-kal kevesebb víz felhasználásával 40%-kal nagyobb terméslefedettséget érhetnek el. A drónok egyik fő előnye, hogy olyan területeket is el tudnak érni, amelyek korábban talán elérhetetlenek voltak, például meredek vagy nedves területeket.

Permetezés lefelé irányuló mozgással

Az ABZ saját drónjait Magyarországon építi, a szükséges alkatrészeket helyben és külföldről szerzi be. Ludvigh Károly hozzátette, hogy a fejlett CDA permetező rendszerük, a légcsavarok rendkívül optimalizált légáramlásával párosulva, megkülönbözteti drónjaikat. A légcsavarok lefelé irányuló mozgást hoznak létre a permetcseppek számára, amelyek kisebbek, mint a hidraulikus permetezésnél használtak. Ez a lefelé irányuló áramlás hatékonyabban éri el a célpontot, ugyanakkor csökkenti az üzemeltetési költségeket.

Óránként 21 hektáros teljesítmény

A vállalat közlése szerint a drónokkal történő permetezés pontossága nagy, 1,5 mm-en belül van, ami rendkívül fontos a ráfordítási és vízköltségek alacsonyan tartásában. Az L30-as modell 30 literes hasznos terhelhetőségével a vállalat tanácsai szerint egy 25000mAh-s akkumulátor teljesítménye egy hektár permetezését teszi lehetővé. Ludvigh Károly szerint a cég legnagyobb L30-as drónja megfelelő beszerzés lehet egy 80-100 hektáros gazdaság számára, és óránként akár 21 hektár permetezésére is képes.

Négy akkumulátoros rendszert használnak, ahol egy van a drónban, miközben egy másik töltődik, kettő pedig pihen. A használat függvényében az akkumulátorok várhatóan 200-1000 töltési ciklust bírnak el. A szakember szerint a drón üzemeltetési költségeinek 90%-a az akkumulátorokból származik, ezért tartozik négy akkumulátorcsomag a rendszerhez.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?