Agrárfinanszírozás nyelve: Mit ad a lízingfinanszírozás a mezőgazdaságnak?

Agrárfinanszírozás nyelve: Mit ad a lízingfinanszírozás a mezőgazdaságnak?

Takarék Agrár24
A termelés hatékonyságának növelése kikényszeríti a legcélravezetőbb finanszírozási módokat. Gépvásárlás esetén ilyen megoldás a lízing.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A lízing kapcsán a köztudatban lehet, hogy él még az a kép, hogy azok a kevésbé jómódú gazdák veszik igénybe, akik nem tudnak önerőből gépet vásárolni, vagy nem kapnának elegendő bankhitelt hozzá. Régen lehet, hogy ez így volt, de mára már a termelés eredményességének növelése megköveteli az olyan leghatékonyabb finanszírozási megoldásokat is, mint a lízing - ezért is tölt be megkerülhetetlen szerepet a hazai mezőgazdasági géppiacon.

A lízing két fajtája közül (pénzügyi és operatív) szinte kizárólag a pénzügyi lízing jellemző a mezőgazdasági gépeknél. Ez hasonlít legjobban a klasszikus hitelezéshez is, ugyanis mind a lízingtartozás, mind pedig a lízingelt eszközök megjelennek a gazdálkodás mérlegében és eredményében, a futamidő végén pedig a gazdálkodó tulajdonába is kerülhet az eszköz. A legtöbb vissza nem térítendő támogatásnál elvárás, hogy a gépberuházás tárgya a gazdálkodó tulajdonába kerüljön, ezért ezekben az esetekben pénzügyi lízing mellett az eszközhitel is lehet egy másik megoldás, hasonló rugalmas feltételekkel és átfutási idővel.

A pénzügyi lízingnél a mindenkori adózási szabályoknak megfelelően az ÁFA visszaigényelhető, és ennek megérkezésekor betörleszthető a lízingtartozásba, csökkentve a finanszírozási kamat költséget. Mivel a mezőgazdaságban jellemző, hogy a bevételek nem egyenletesen érkeznek meg, ezért a Takarék Lízing is igyekszik a lehető legjobban illeszkedő és kedvező konstrukciókat biztosítani az érdeklődő gazdálkodók számára. 

Használt gépeket is lehet lízingelni bizonyos feltételek megléte esetén, ezért az eredeti lízing futamidő végén sokszor nincs akadálya újabb lízingszerződést kötni - például ha a maradványérték egyösszegű kifizetésére nem áll rendelkezésre azonnali nagyobb pénzösszeg. Az új mezőgazdasági gépek piacán hazánkban is megkerülhetetlen szerepet tölt már be a lízing finanszírozás, amelyet az alábbi ábra jól szemléltet.

Forrás: Takarékbank Agrárláz 2020 kiadvány (*e előzetes tényadat, 2020e becslés)

A Takarékbank Agrárláz 2020 kiadványunkban részletesen is megvizsgáltuk, hogy meddig növekedhet a hazai mezőgazdasági gép- és lízingpiac. Véleményünk szerint a nagyobb gépek iránti kereslet növekedése kitart, melynek elsődleges oka az egyes szántóföldi munkáknak megfelelő időjárási ablakok számának egyre nehezebb kiszámíthatósága. Így nagyobb gépi teljesítménnyel rövidebb idő alatt lehet megművelni egy területet, csökkentve az időjárás változásából adódó kockázatokat. 

Az egyre nagyobb értékű és fenntartási költségű gépberuházások megtérülését növeli, ha az általuk gyűjtött precíziós adatokat - mint például a kombájnokban lévő hozammérő eredményeit - egyre hatékonyabban felhasználjuk a következő évi gazdálkodási döntéseinknél, optimalizálva a hozamokat és az input költségeket.

Szerző: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?