Az amerikaiak nem viccelnek: meglepő módszerrel növelnék meg a terméshozamokat

Az amerikaiak nem viccelnek: meglepő módszerrel növelnék meg a terméshozamokat

agrarszektor.hu
A NASA tudósai sikeresen használták fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerelt lézereket arra, hogy feltérképezzék, hol termesztenek kukoricát az Egyesült Államokban, Kínában és Franciaországban. A kutatócsoport célja, hogy a világ minden táján feltérképezzék a kukoricatermesztést, amely alapján a jövőben előrejelzéseket alkothatnak a növény betakarítási kilátásait illetően.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Óriási eredményt értek el a NASA tudósai. A szakemberek sikeresen használták arra a Nemzetközi Űrállomásra felszerelt lézereket, hogy feltérképezzék velük, hol termesztenek kukoricát az északi féltekén. Ez abban is segíthet a gazdálkodóknak és a segélyszervezeteknek, hogy felmérjék az élelmezésbiztonsági aggályokat, és megértsék a lehetséges gazdálkodási változásokat, amelyek javíthatják a termelést a főbb kukoricatermelő régiókban - írta meg a Future Farming.

A Nemzetközi Űrállomáson található lézerek a NASA Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI) kutatásának részét képezik. Másodpercenként 242 gyors fényimpulzust küldenek le a Földre, amelyek visszaverődnek a bolygó felszínéről, és a segítségükkel létre lehet hozni a Föld felszínének háromdimenziós profilját. A GEDI elsődleges küldetése a fák magasságának és az erdő szerkezetének a mérése annak érdekében, hogy megbecsülje az erdőkben és mangrove erdőkben lekötött szén mennyiségét. A NASA Harvest által támogatott új kutatás azonban azt is feltárta, hogy ezek az adatok felhasználhatók a különböző típusú növények termesztésének feltérképezésére is, ami pedig fontos lehet a világ főbb növényei össztermelésének becsléséhez. A NASA szerint azonban nehéz volt megbízhatóan feltérképezni a terménytípusokat az űrből, mert sok növény ugyanúgy nézhet ki az optikai képeken.

David Lobell a Stanford Egyetem mezőgazdasági ökológusa, aki segít a NASA Harvest terméshozam-vizsgálatainak vezetésében. Ő és csapata elkezdte használni a GEDI-adatokat a kukorica feltérképezésére. Teljesen kifejlett állapotban egy átlagos kukoricaszár körülbelül egy méterrel magasabb, mint a többi növényé, ez a különbség a GEDI-profilokban is kimutatható. Ezt a betekintést felhasználva a GEDI lidar profiladatait kombinálták az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-2 műholdjairól származó optikai képekkel. Három olyan régióban tudták távolról feltérképezni a kukoricát, ahol megbízható földi adatokkal igazolták megfigyeléseiket: Iowa államban az USA-ban, Kínában Jilin tartományban és Franciaországban Grand Est régióban. A Stanford-algoritmus 83% feletti pontossággal különböztette meg a kukoricát más növényektől. A Sentinel-2 adatokat egyedül használó modell összesített átlagos pontossága 64%-os volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?