2021. október 28. csütörtök Simon, Szimonetta

Hírek - Gépek

Csodafegyver a gyümölcsösökben: a legprofibb gazdák már ezt használják

A kínai dróngyártó, a XAG 2021 júniusában dobta piacra Japánban az R150-es névre keresztelt, pilóta nélküli és teljesen elektromos mezőgazdasági robotját. Azóta pedig folyamatosan zajlanak a permetezési és öntözési tesztek az alma-, szőlő és citrusültetvényeken, valamint a dinnyeföldeken.
 
 

A Jamataga Prefektúrában, amely egyike annak a négy régiónak, ahol a prémium minőségű Shine Muscat szőlőt termelik, számos gazda tett próbát a XAG új robotjával, az R150-essel a szőlészetekben. Az autonóm robot ugyanis képes arra, hogy alulról fölfelé permetezze le a szőlőtőkéket – írta meg a Future Farming. A nagy, magnélküli Shine Muscat szőlőt Japán 2007 óta exportálja más ázsiai országokba. Noha 1200 hektáron termelik ezt a prémium szőlőfajtát, a vidéki területeken tapasztalható, egyre növekvő munkaerőhiány miatt egyre nehezebb kielégíteni a Shine Muscat iránti keresletet.

Ezt a problémát enyhítheti a mobilapplikációval irányított R150-es robot, ami a XAG elmondása szerint képes precíz növényvédelmi kezeléseket alkalmazni a növényeken. A gyártó szerint a robot önmagában nem fogja megoldani a munkaerőhiány kérdését, de abban mindenképp hasznos lesz, hogy a meglevő munkásoknak nem kell majd folyamatosan hajlonganiuk a szőlőtőkék között.

Az ugyancsak a Jamagata Prefektúrában található Obanazavában, egy bemutatón a dinnyék öntözésére használták az R150-est. Ahogy a robot haladt előre, a JetSprayer rendszerével minden növénynek épp csak annyi vizet adott, amennyire szüksége volt. A robot képes arra, hogy egy előre meghatározott útvonalat járjon be a gazdaságban, és hogy hatékonyan segítse a termelőket a növényvédelem és az öntözés területein, ezáltal csökkentve a víz- és növényvédőszer-felhasználást. A görögdinnyének fejlődése során precíziós öntözésre van szüksége, amit általában szalagcsepegtető rendszerekkel oldanak meg. Sajnos azonban a legtöbb dinnyeföld göröngyös, egyenetlen talajú, ami megnehezíti és időigényessé teszi a gazdáknak a szalagok lehelyezését és felszedését. Az R150-es ezeken a területeken remek alternatívája lehet a hagyományos öntözési megoldásoknak.

(A cikkben szereplő képek a XAG tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó