Csökkenő pályára állt a német gépipar, Kína az élre tör

Csökkenő pályára állt a német gépipar, Kína az élre tör

agrarszektor.hu
Gépgyártásban - beleértve a mezőgépeket is - máris világelsőnek számít Kína, míg az export terén Németország a legnagyobb. Az európai ország azonban egyre inkább szorongatva érzi magát, ezért januárban arra szólította fel a Bizottságot, hogy gondolja át kereskedelempolitikáját Kínával szemben. Eközben az USA, amelyik egyre több német gépet fogad, szintén büntető intézkedésekkel fenyegeti egész Európát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Németország Kína és az USA után a világ harmadik legnagyobb gépgyártó nagyhatalma. 2015 és 2018 között folyamatosan nőtt a gépipari termelése és az exportja is. A mezőgépgyártást is magában foglaló német gépgyártók szövetségének (Verband Deutscher Maschinen und Anlagebau - VDMA) jelentése szerint 2018-ban szűk 225 Mrd eurós termelési volumennel rekordot állított fel a német gépipar. Ehhez képest 2019-ben 3%-kal kevesebb - 218 Mrd euró - termelést produkált a gépgyártás, és 2020-ra is további csökkenést (216 Mrd eurót) prognosztizál a VDMA.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az alábbi grafikonon jól érzékelhető, hogy a termelési értéket tekintve Kína óriási előnyre tett szert az utóbbi években. Részesedése a világ össztermelési értékéből már 33 százalékos.

A termelési kapacitások 90 százalékos kihasználtsága mellett az export csaknem 80 százalékos részarányt ér el Németországban, ám a termelés csökkenésével párhuzamosan a gépek kivitele is 1,1%-kal esett 2019-ben. Kína pedig, amelyik a második legnagyobb exportőr, gyakorlatilag megőrizte az exportvolumenét. 2018-ban Németország az USA-ba és Kínába is nagyjából azonos -19  milliárd eurót kissé meghaladó - értékben exportált gépeket, ezek voltak a legfőbb célpiacai. 2019-ben már nem tudtak ennyit gépet beszállítani az ázsiai országba, a kivitel 0,7 százalékkal zsugorodott 2018-hoz képest. Nem csoda, ha a gépgyártók szövetsége januárban arra kérte az Európai Uniót, hogy gondolja át újra a kereskedelempolitikáját Kínával szemben. Indokként a kínai gépgyártás állami támogatását és védelmét hozta fel.

Eközben az USA-ba irányló német kivitel - dacára annak, hogy ezt Trump elnök folyamatosan sérelmezi és büntetőintézkedéseket helyez kilátsba - jelentős mértékben (+6,2 %) nőtt tavaly. Valóban nyomasztó lehet az Egyesült Államok számára, hogy a termelésben és a kereskedelemben is fokozatosan visszaszorulnak a világpiacon. Az exportot tekintve a németek stabilan őrzik vezető pozíciójukat, a mezőgépek terén a teljes világkereskedelemből 19,1 százalékos részarányt képviselnek. Világpaci részesedésük azonban csökkenő trendet mutat, míg Kínáé növekvőt. Jogosnak látszik az aggodalom, hogy Kína előbb-utóbb átveszi tőlük a vezetést, csak ne szorongassák ennyire a járványok.

Címlapkép: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?