Durván pörög a mezőgéppiac Magyarországon: ezekből veszik a legtöbbet a gazdák

Durván pörög a mezőgéppiac Magyarországon: ezekből veszik a legtöbbet a gazdák

MTI
Átadták a mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozó Magtár Kft. szekszárdi telephelyét szerdán, a létesítményt a szolnoki székhelyű családi vállalkozás 200 millió forintos beruházással hozta létre. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az avatóünnepségen elmondta, hogy a magyar mezőgazdasági beruházások értéke 2019 első három negyedévében 301 milliárd forint volt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A mezőgazdasági gépek értékesítése 3 százalékkal 134 milliárdra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb arányt, 52 százalékot az erőgépek forgalma képviselte, ugyanakkor 10 százalékkal 43 milliárd forintra nőtt az alkatrészek forgalma - közölte. Farkas Sándor ismertetése szerint az 50-100 lóerős, kerekes traktorokból kelt el a legtöbb, de növekedett a 140 lóerő feletti teljesítményű traktorok értékesítése is. 2019 szeptember végéig a gabonakombájnok értékesítése 5 százalékkal maradt el a korábbi év hasonló időszakától, amikor 220 új arató-cséplő gépet hoztak forgalomba - tette hozzá. Megemlítette azt is, hogy nőtt a vető-ültető gépek forgalma. A tápanyag-visszapótlásra használt gépek és a betakarító adapterek eladása 5, illetve 3 százalékkal esett vissza, a szállítógépek esetében 16 százalékos volt a csökkenés, és mérséklődött a szálastakarmányt betakarító, illetve bálázó gépek forgalma - mondta.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban fel fog értékelődni a nagy fehérjetartalmú takarmánynövények szerepe, amelyet várhatóan be fognak építeni az EU-s agrártámogatási szabályokba. Farkas Sándor szólt arról is, hogy 2019-ben több mint 2800 milliárd forint volt a mezőgazdaság kibocsátásának értéke, amelynek 56,7 százalékát a növénytermesztés, 36,3 százalékát az állattenyésztés adta. Közölte: az egy hektárra jutó hozzáadott érték a magyar mezőgazdasági termelésben 615 euró, míg a fejlett európai uniós országokban 1163 euró volt. Ez azt jelenti, hogy a magyar mezőgazdaságban óriási tartalékok vannak - jegyezte meg, hozzátéve: a hatékony technológiák kihasználásával lehetőség van arra, hogy Magyarország utolérje az EU fejlett országait.

Forrás: MTI/Kiss Dániel

Tóth János tulajdonos-ügyvezető az MTI-nek elmondta: a cég - a szolnoki és a hajdúnánási után - harmadik telephelyét az MNB növekedési hitelprogramjának segítségével építették 3300 négyzetméteren, zöldmezős beruházással. Az 1989-ben alapított társaság a tavalyi 6,7 milliárd forint után az idén 7,8 milliárd forint nettó árbevételt tervez - tette hozzá. A szántóföldi növénytermesztésben használt gépek értékesítéséből 4,5-5, az alkatrész-forgalmazásból 1,7, öntözési rendszerek forgalmazásából 1 milliárd, míg a precíziós gazdálkodásban használt gépek eladásából 300-500 millió forint árbevételre számítanak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?