Ember nélküli traktor: az oroszok is beszálltak a nagy bizniszbe (videó)

agrarszektor.hu
Többnek tűnik hóbortos ötletnél az az elgondolás, hogy a következő évtizedekben önműködő mezőgazdasági gépek lepjék el a földeket. Az oroszok is beléptek erre az egyre bővülő és dinamikusan fejlődő piacra, hiszen megalkották a maguk ember nélküli traktorát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdasági célú robot, vagyis agrobot egyik érdekes példányával rukkolt elő nemrég az orosz Avrora Robotics. A Moszkva melletti Szkolkovóban működő cég tavaly szeptemberben tesztelt egy önműködő traktort az agráriumáról ismert Rjazanyi területen. Az Avrora korábban már fejlesztett robotokat a hadsereg, illetve különböző segítségnyújtó szervezetek (mentők, tűzoltóság) részére, de a mezőgazdaságban most tett először kirándulást. Az indulás biztató, bár a szürkére festett agrobotjuk még nem képes a teljesen önálló munkavégzésre, hanem egy kezelő távirányítására szorul.

A jövőben az ilyen eszközök teljesen automatizálják majd a munkát a kisebb és nagyobb birtokokon egyaránt - tett merész jóslatot Vitalij Saveljov, az orosz cég pénzügyi igazgatója. Az Avrora Robotics már nyolc éve dolgozik az önműködő traktor megalkotásán, amelynél az a végső cél, hogy műholdas jelek, videokamerák, lézerszkennerek és szenzorok segítségével, emberi beavatkozás nélkül is elvégezhesse a kijelölt feladatot a talajműveléstől a betakarításig. A szántóföldek mellett - a remények szerint - használható lesz majd a gyümölcsösökben, kertekben és üvegházakban is, vagyis mindenki számára hozzáférhetővé válik.

Az orosz teszttraktor "agya" az erőgép hátsó részében helyezkedik el, így tudja legpontosabban fogni a távirányító által kibocsátott jeleket. A meghajtásról egy kéthengeres, 25 LE-s dízelmotor gondoskodik, és a kompakt méretek, illetve az alacsony (1400 kg-os) tömeg révén a gép sokkal kíméletesebb a talajhoz, mint a hagyományos traktorok.

Mivel egyelőre kezelőre van szüksége, nem nevezhető ember nélküli eszköznek, de a fejlesztések ebbe az irányba mutatnak. Annál is inkább, mivel az olasz-amerikai Case IH szeptemberben már egy teljesen kezelő nélküli traktorkoncepcióval rukkolt elő. A Magnum erőgép alapjaira épített szerkezet megbízhatóan hajtja végre az előre beprogramozott feladatokat, miközben figyelembe veszi a hozzácsatolt munkaeszközök paramétereit, a területen előforduló akadályokat (illetve az ott dolgozó többi gépet), valamint megkeresi a legideálisabb, legrövidebb nyomvonalat, és ezáltal igen költséghatékonynak nevezhető. A jövőt képviselő Case IH traktor európai debütálása Párizsban lesz a február 26-kezdődő SIMA kiállításon.

Így működik a kifejlesztett traktor:

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?