Nincs megállás: hamarosan nálunk is jöhet az ember nélküli mezőgazdaság

Nincs megállás: hamarosan nálunk is jöhet az ember nélküli mezőgazdaság

agrarszektor.hu
A munkaerőhiány évről évre komoly gondokat okoz a mezőgazdaságban, így nem meglepő, hogy már egyre több helyen találkozni robotokkal, drónokkal, vagy a műholdakkal segített önvezető traktor alkalmazása sem kuriózum. Már Magyarországon is egyre több az önvezető traktor, illetve itthon is működnek olyan startupok, amelyek mezőgazdasági robotokat fejlesztenek. Úgy tűnik tehát, hogy látóhatáron belülre került az ember nélküli mezőgazdaság.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az aratás alatt akár 16 órás munkanapja is lehet egy gazdálkodónak több héten keresztül is, ezért is lehet, hogy számos más foglalkozás vonzóbb a mezőgazdaságnál, és ez az oka annak is, hogy nagy problémák vannak a gazdaságátadással, és az európai gazdatársadalom öregszik. Ezen segíthet az intelligens gazdálkodás, amiben nagy előrehaladás történt az elmúlt években - írja a vg.hu. Jó példa lehet erre a szőlőtermesztés, ahol szüret idején azonnal kell a munkaerő és gyors munkára van szükség, amiben óriási segítséget jelenthetnek a robotok, mind gyorsaságban, mind pedig rendelkezésre állásban. 

Akad olyan szamócaföld, ahol a termés szedésére fejlesztettek ki robotot, amely egyedül tájékozódik és navigál a sorok között, lézer segítségével tesz különbséget például az emberek és a tárgyak között. Egy holland például kifejlesztett egy gépet, amely a spárga betakarítást teszi gyorsabbá és hatékonyabbá. Van már olyan, napelemmel működő robot is, amely a gyomlálást végzi, akár húsz ember munkáját is kiváltva. Most főként biogazdálkodók használják, hogy spóroljanak a növényvédő szereken, de ezt a robotot tovább lehet fejleszteni, hogy trágyázzon, vagy permetezzen.

Sokan aggódnak ugyanakkor amiatt, hogy a kertészetekben használt berendezések nem olyan ügyesek és igényesek munkájukra mint az emberek. A mesterséges intelligencia, vagyis az AI a mezőgazdaságban erre is megoldást nyújthat. Léteznek már gyümölcsök leszüretelésére kifejlesztett, úgynevezett négykezű robotok, amelyek gyorsan és sérülésmentesen tudják betakarítani a termést, köztük az olyan, érzékeny gyümölcsöket is, mint például a málna.

Ahogyan az ilyen mezőgazdasági robotok fejlesztésére szerte a világon startupok álltak rá, úgy erre már Magyarországon is sok példa van. Már hazánkban is egyre több az önvezető traktor, amelyekkel akár éjjel-nappal lehet a talajt művelni. Egyelőre a gazda még közel van a gépéhez, és be tud avatkozni, ha rosszul működne. Ezek a gépek azonban csak a földeken közlekedhetnek önvezető üzemmódban. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?