Nincs megállás: hamarosan nálunk is jöhet az ember nélküli mezőgazdaság

Nincs megállás: hamarosan nálunk is jöhet az ember nélküli mezőgazdaság

agrarszektor.hu
A munkaerőhiány évről évre komoly gondokat okoz a mezőgazdaságban, így nem meglepő, hogy már egyre több helyen találkozni robotokkal, drónokkal, vagy a műholdakkal segített önvezető traktor alkalmazása sem kuriózum. Már Magyarországon is egyre több az önvezető traktor, illetve itthon is működnek olyan startupok, amelyek mezőgazdasági robotokat fejlesztenek. Úgy tűnik tehát, hogy látóhatáron belülre került az ember nélküli mezőgazdaság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az aratás alatt akár 16 órás munkanapja is lehet egy gazdálkodónak több héten keresztül is, ezért is lehet, hogy számos más foglalkozás vonzóbb a mezőgazdaságnál, és ez az oka annak is, hogy nagy problémák vannak a gazdaságátadással, és az európai gazdatársadalom öregszik. Ezen segíthet az intelligens gazdálkodás, amiben nagy előrehaladás történt az elmúlt években - írja a vg.hu. Jó példa lehet erre a szőlőtermesztés, ahol szüret idején azonnal kell a munkaerő és gyors munkára van szükség, amiben óriási segítséget jelenthetnek a robotok, mind gyorsaságban, mind pedig rendelkezésre állásban. 

Akad olyan szamócaföld, ahol a termés szedésére fejlesztettek ki robotot, amely egyedül tájékozódik és navigál a sorok között, lézer segítségével tesz különbséget például az emberek és a tárgyak között. Egy holland például kifejlesztett egy gépet, amely a spárga betakarítást teszi gyorsabbá és hatékonyabbá. Van már olyan, napelemmel működő robot is, amely a gyomlálást végzi, akár húsz ember munkáját is kiváltva. Most főként biogazdálkodók használják, hogy spóroljanak a növényvédő szereken, de ezt a robotot tovább lehet fejleszteni, hogy trágyázzon, vagy permetezzen.

Sokan aggódnak ugyanakkor amiatt, hogy a kertészetekben használt berendezések nem olyan ügyesek és igényesek munkájukra mint az emberek. A mesterséges intelligencia, vagyis az AI a mezőgazdaságban erre is megoldást nyújthat. Léteznek már gyümölcsök leszüretelésére kifejlesztett, úgynevezett négykezű robotok, amelyek gyorsan és sérülésmentesen tudják betakarítani a termést, köztük az olyan, érzékeny gyümölcsöket is, mint például a málna.

Ahogyan az ilyen mezőgazdasági robotok fejlesztésére szerte a világon startupok álltak rá, úgy erre már Magyarországon is sok példa van. Már hazánkban is egyre több az önvezető traktor, amelyekkel akár éjjel-nappal lehet a talajt művelni. Egyelőre a gazda még közel van a gépéhez, és be tud avatkozni, ha rosszul működne. Ezek a gépek azonban csak a földeken közlekedhetnek önvezető üzemmódban. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?