Meghökkentő újdonság: már tesztelik az ember nélküli traktort

agrarszektor.hu
Augusztus-szeptember fordulóján tartották az USA egyik leglátványosabb agrárrendezvényét az Egyesült Államok középnyugati államában, Iowában. A látványos innovációkat felvonultató Farm Progress Show egyik legmeghökkentőbb újdonságát a Case IH szolgáltatta, amely egy kezelő nélküli traktorkoncepcióval rukkolt elő.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A sorozatgyártásra egy darabig még várni kell, ám a fülke nélküli (és ebből könnyen kitalálható: ember nélküli) erőgép máris nagy feltűnést keltett a gazdálkodók körében. Az alapötlet onnan ered, hogy a csúcsidőszakokban egyre nehezebb szakképzett gépkezelőket találni, ami nagy kihívást jelent a termelők számára. Ha viszont olyan traktorokkal rendelkezünk, amelyek személyzet nélkül is elboldogulnak, akkor máris könnyebb egy kicsit a helyzetünk. Az automata kormányzással felszerelt, távolról is felügyelhető traktorokhoz szinte mindenféle munkaeszköz csatlakoztatható, így a talajművelés, vetés, permetezés és betakarítás műveletei során is hasznos segítséget nyújtanak.

A Case IH Magnum erőgép alapjaira épített koncepciótraktor megbízhatóan hajtja végre az előre beprogramozott feladatokat, miközben természetesen figyelembe veszi a hozzácsatolt munkaeszközök paramétereit, a területen előforduló akadályokat (illetve az ott dolgozó többi gépet), valamint megkeresi a legideálisabb, legrövidebb nyomvonalat, és ezáltal igen költséghatékonnyá válik. Fel van szerelve radarral, lidarral (lézer alapú távérzékelővel) és videókamerákkal, így felismeri az álló vagy mozgó akadályokat egyaránt, vagyis biztonságosan képes mozogni az adott területen. A traktor akkor is automatikusan megáll, ha valamilyen okból elveszti a GPS-jelet.

Az új Case IH erőgép már kétségkívül a jövőt vetíti elénk: a gazdálkodónak elég lesz csupán egy tablet ahhoz, hogy irányítsa és felügyelje a földjein folyó munkákat, miközben a gépek egyenletes minőségben és a lehető legköltségkímélőbb módon végzik el a rájuk bízott feladatot. Idővel még az időjárási tényezőt is képesek lesznek belekalkulálni a programjaikba. Ha az egyik parcellán például esni kezd, akkor felfüggesztik a munkát, és elvonulnak egy olyan területre, ahol éppen süt a nap.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?