Ez hihetetlen: a legújabb technológia segítheti a gazdákat a repce kórokozója ellen

Ez hihetetlen: a legújabb technológia segítheti a gazdákat a repce kórokozója ellen

Egy, a növények leveleiről nagyfelbontású képeket készítő és ezeket elemző mobilos alkalmazás lehet a brit gazdák következő legjobb barátja. Az applikáció, annak kifejlesztői szerint sokat segíthet a gazdáknak abban, hogy gyorsabban észleljék az őszi káposztarepce növényeken megjelenő fómás levélfoltosságot és szárrákot. A betegség évente mintegy 100 millió fontnyi (több mint 38 milliárd forintnyi) veszteséget okoz a gazdáknak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Skippy Scout névre keresztelt applikációt az alnwicki testvérpár, Jack és Hugh Wrangham által vezetett Drone Ag fejlesztette ki. Az Agrárszektor februári híradása szerint az alkalmazás legújabb változata 2020. márciusától volt megvásárolható Nagy-Britanniában.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Crop Monitor által közzétett éves felmérések szerint a fómás levélfoltosság és a szárrák még a gombaölő szeres kezelések ellenére is évente körülbelül 100 millió fontnyi kárt okoz az angliai repceültetvényekben. Ennek a veszteségnek a csökkentésére lehet megoldás a Drone Ag alkalmazása, olvasható a FarmingUK oldalán.

Jack Wrangham, a vállalkozás társalapítója elmondta, hogy életbevágó fontosságú, hogy a gazdák minél előbb fel tudják fedezni a kórokozó jelenlétére utaló jeleket. A szakember szerint a Skippy Scout felhasználói pénzt takaríthatnak meg, javíthatják a növényvédő szereik hatékonyságát és növelhetik a terméshozamukat. A brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) igénybe vehető szolgáltatásai között is szerepel a fóma-előrejelzés, ami - a rendszeres táblabejárással együtt alkalmazva - nagyban javíthatja a fertőzés korai észlelésének esélyeit.

Robert Ord, az MSP agronómusa elmondta, hogy a Skippy Scout segítségével sokkal jobb minőségben tudta felmérni a növények állapotát. A szakember szerint a rendszerhez tartozó drón gyorsan felderítette a problémákat, ami lehetőséget adott neki a rendelkezésére álló idő legjobb kihasználására.

A Skippy Scout segítségével emellett felvehettem és eltárolhattam adatokat a tábla különböző pontjairól, ezáltal pedig elemezhettem, hogy a növekedési időszakban hogyan alakult a különböző fejlődési szakaszban levő növények állapota

- mondta Robert Ord.

A fómás levélfoltosságot általában két permetezéssel szokták kezelni. A drón által összegyűjtött adatok alapján könnyű volt kiválasztani a kezelésekre a legmegfelelőbb időpontot, tette hozzá az agronómus. A szakember beszélt arról is, hogy a védekezés hatékonysága azon múlik, hogy sikerül-e rendezni a különböző forrásokból begyűjtött adatokat, valamint képes-e az ember folyamatosan ellenőrizni a növényekben végbemenő kis változásokat. Ez utóbbira a drónok tökéletesen alkalmasak.

Robert Ord szerint a hagyományos módszerekhez képest körülbelül ötször hatékonyabb a táblák ellenőrzése a drónokkal. Az agronómus elmondta, hogy ha a brit gazdák növelni szeretnék az őszi káposztarepce terméshozamukat, akkor minden rendelkezésükre álló módszert és erőforrást fel kell használniuk.

A Skippy Scout a mezőgazdasági térképek segítségével automatizálja a drónok repülését. A gazdák feltölthetik a saját térképeiket, és utasíthatják a drónokat, hogy a kiválasztott pontokra repüljenek és ott képeket készítenek a növényekről. A nagyfelbontású képek elég részletesek ahhoz, hogy a fóma korai jelei is azonosíthatóak legyenek rajtuk. Jack Wrangham szerint a gazdáknak csak egy okoskészülékre és egy drónra van szükségük a rendszer működtetéséhez.

A rendszer egy alap, 369 fontnál (141 ezer forintnál) kezdődő drónnal is tökéletesen működik, és a felhasználók máris képesek arra, hogy korai fázisában azonosítsák a betegséget, és ezáltal sokkal pontosabban alkalmazzák a gombaölő szeres kezeléseket

- mondta Jack Wrangham.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03