2019. október 16. szerda Gál

Hírek - Gépek

Hazánkon múlik a rendkívül veszélyes gombaölő szer sorsa!

Az Unió új egységes növényvédőszer-rendelete szerint 2011 júniusától be kell tiltani a mutagén és a szaporodási képességeket súlyosan károsító anyagokat. A carbendazim nevű gombaölő szer egyike azon anyagoknak, melyekre egészen biztosan érvényes lesz a tiltás. Az Európai Bizottság azonban – egyes országok javaslatára – mégis engedélyezné a használatát a mezőgazdaságban újabb hároméves időszakra, még a tiltó jogszabály hatályba lépése előtt, így kerülve meg a júniustól érvényes rendeleti tiltást – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel közleményében a Levegő Munkacsoport.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Ezért az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe) és a Levegő Munkacsoport arra kéri Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy módosítsa a Bizottság javaslatát, és ne támogassa a carbendazim uniós felhasználásának engedélyezését egy újabb periódusra. A Bizottság javaslatát tavaly novemberben ugyan nem támogatták a tagországok, de most a magyar EU elnökségen múlhat a gombaölő szer végleges kitiltása, mivel a javaslatról 2011 áprilisában szavaznak a tagországok mezőgazdasági miniszterei, és csak az elnökség tud változtatni az előterjesztésen.

A carbendazim már egészen alacsony koncentrációban is károsítja a magzatok fejlődését. Mivel nem ismert a vegyület olyan kis koncentrációja, amely biztonságos lenne, bármekkora carbendazimszennyezés veszélyes lehet. A carbendazimot gyakran mutatják ki az európai növényvédőszer-maradék vizsgálatok mandarinból, körtéből, narancsból, spenótból. Vagyis a fogyasztók a felhasználás teljes tilalmáig igen gyakran találkozhatnak ezzel a veszélyes anyaggal.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu