2021. november 28. vasárnap Stefánia

Hírek - Gépek

Időjárást is jelent a vezető nélküli traktor (videó)

Olyan vezető nélküli traktort fejlesztett ki a Case-IH, amely képes érzékelni, ha akadály kerül az útjába, így nem üthet el senkit, emellett pedig az időjárás változását is figyelembe veszi. A traktor számítógéppel vagy tablettel irányítható, nyomon követhető a munkája, és a közeljövőben mutatják majd be Angliában.
 
 

A Case-IH traktora a szántóföldön teljes mértékben önállóan képes dolgozni, nincs szüksége vezetőre, így fülkére sem. Ez azt jelenti, hogy tablettről, vagy az irodából, számítógépről is irányítható, de mindent megcsinál automatikusan. Amennyiben a traktor valamilyen akadályt észlel, önállóan leáll, riasztja a gép üzemeltetőjét, és addig nem is indul el, amíg a gépre szerelt kamera által közvetített képet a vezérlő ember le nem ellenőrzi, és el nem dönti, hogy a traktor folytathatja-e a munkáját vagy sem - írta a Southwestfarmer brit agrároldal. 

Forrás: a gyártó oldala, caseih.com


A traktor alkalmazkodik az időjárási eseményekhez is; automatikusan leáll, ha nem megfelelőek a körülmények az adott munkafolyamathoz, majd újrakezdi, ha a munkavégzéshez alkalmassá válik az időjárás. A vezető nélküli traktort egyelőre csak magánutakon lehet üzemeltetni, arról a brit lap híre nem szól, hogy engedélyezték-e már közúton is. A gép nagy előnye, hogy teljesen automata, képes éjjel-nappal dolgozni, minden körülménytől, például az időjárástól is függetlenül. Így a gazdaságok lehetőséget kapnak arra, hogy az értékes élő munkaerőt olyan helyre irányítsák át, ahol nagyobb szükség van rá - írta a Magyar Mezőgazdaság. 

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó