2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Gépek

Kistraktorok és ültetvényápoló gépek - ezek voltak a slágerek

Az idei első negyedév slágerei az ültetvények gépei voltak - derül ki a mezőgazdasági gépértékesítést összefoglaló statisztikai jelentésből. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint kétszer több szőlő- és gyümölcsápoló eszköz talált gazdára, mint tavaly ilyenkor. Így nem meglepő, hogy a kis, kertészeti traktorok iránti érdeklődés is emelkedett. A nagyértékű gépek (nagy teljesítményű traktorok, kombájnok) megvásárlásához hitelre és támogatásra is szüksége lenne a gazdaságoknak - utóbbira nincs pályázati lehetőség.
 
 

A mezőgazdasági gép- és alkatrészpiac 2018. I. negyedévben kismértékben meghaladta a 2017. I. negyedévi forgalmat az Agrárgazdasági Kutató Intézethez beérkezett adatok alapján. A gazdálkodók 31,7 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, miközben az alkatrész-forgalom 9,2 milliárd forint volt. A magyar mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés háromnegyedét (74%) 15 cég adta.

Rázógéppel készülnek szüretelni Érden a meggyet és cseresznyét (MTI Fotó: Máthé Zoltán )

A teljes érékesítésen belül a traktorok 42 százalékos részarányt értek el. Bár az erőgépértékesítés összességében 4 százalékkal csökkent 2017 azonos időszakához mérten, a kisteljesítményű gépek kategóriájában (50–100 LE között) ötödével (21%) emelkedett a gazdák vásárlása. Ez 301 traktor eladását jelentette 2018 első negyedévében. A többi teljesítménylépcsőben csökkent a forgalom.

Teljesítménykategóriák megoszlása a traktorvásárlásban

A munkagépek terén jelentősen emelkedett a bálázók, a szálastakarmány-betakarítók, a gyümölcs- és szőlőápolás gépei, valamint a mezőgazdasági célú szállító járművek iránti kereslet. Például az ültetvények gépeiből kétszeresére nőttek az eladások, a bálázók iránti kereslet is számottevő mértékben, 65 százalékkal bővült, szállítójárművekből pedig 42 százalékkal több értékesült, mint egy évvel korábban.

A gabonakombájnok 6 százalékos arányt képviseltek az összes gépértékesítésen belül. Az előző év első három hónapjához képest a gazdák csaknem negyedével kevesebb arató-cséplő gépet vásároltak (-23%): 27 kombájn kelt el az országban. Csökkkent az érdeklődés az önjáró rakodók iránt is: 14 százalékkal esett vissza a kereslet.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu