2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Hírek - Gépek

Már kapható a mindent látó drón - Ezt tudja 2-3 millióért

Új, többféle képalkotásra alkalmas drónt dobott piacra a DJI. A P4 Multispectral névre keresztelt modell egy integrált multispektrális képalkotó szenzorrendszerrel ellátott drón, amely a precíziós gazdálkodásban nyújthat nagy segítséget a gazdáknak. A drón akár egycentiméteres pontosságra is képes lesz.
 
 

A P4 Multispectral a hat különféle szenzorából beérkező adatokat fésüli össze, így képes felmérni egyenként és területre viszonyítva a növények egészségét, a gyomnövények mértékét, a jelen levő rovarpopulációkat és a talaj különböző állapotait. A drón egy gimballal stabilizált képalkotó rendszerrel rendelkezik, amely egy RGB (vörös, zöld és kék fénnyel operáló) kamerából és egy multispektrális kameratömbből, valamint öt keskenysávú szenzorból áll, amelyek a látható és a nem látható tartományban is működnek. A szenzorok között található a közeli infravörös tartományban dolgozó, illetve a növények monitorozásában különösen fontos vörös színhatárt (red edge) tartományban érzékelő kamera is. A szenzorok által közvetített adatok betekintést engednek a növényzet állapotába, a talaj összetételébe, a víz sótartalmába és szennyezettségébe is.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A DJI szerint a drónba bónuszként beépített, a napfény színtartományában működő szenzor nagyban javítja a különböző napszakokban végrehajtott repülések során begyűjtött adatok pontosságát és konzisztenciáját. A DJI Ground Station Pro repüléstervező applikációja segítségével a drón kezelői könnyedén és valós időben váltogathatnak a normál RGB kameranézet és a NDVI-nek (Normalizált Difference Vegetation Index) nevezett nézet között, amely a kamera által mutatott területen a vegetáció erősségét, sűrűségét mutatja.

A drón RTK és TimeSync rendszerekkel is fel lett szerelve, amelynek köszönhetően valós időben, fotogrammetriai igényességgel képes képeket készíteni, akár centiméteres pontossággal. A gyártó állítása szerint a P4 Multispectral kompatibilis a standard ipari munkafolyamatokkal, például a DJI vagy más nagy szolgáltató által készített repülésprogramozó, térképész és elemző szoftverekkel.

A DJI Ground Station Pro alkalmazással a felhasználó automatikusan megismételhető programokat is meghatározhat a drónnak, ideértve a repüléstervezést, a célfeladat kivitelezését és a repülési adatok kezelését. A drón által gyűjtött adatok a DJI saját, Terra nevű, vagy más gyártó által készített platformra lesznek továbbítva további vegetációs indexek készítése céljából. Ezen felül a P4 Multispectral a DJI D-RTK 2 High-Precision GNSS Mobile Station nevű új funkciójának köszönhetően internetkapcsolat nélkül képesek az RTK-rendszereknél megszokott pontosságra.

A drón a Phantom repülőgép vázára épült, maximálisan kihasználva a DJI OcuSync adatátviteli rendszerét. A gyártó szerint ez simább repülési élményt tesz lehetővé, kevesebb jelhibát és jobb videoátvitelt, valamint akár 7 kilométeres hatótávot. A drón mindkét kamerája 2 megapixeles felbontású, teljesen feltöltött akkumulátorral pedig maximum 27 percnyi repülésre képes. A drón idén októbertől két konstrukcióban már kapható az Európai Unióban is, az ára pedig 2-3 millió forint között mozog. Mindkét konstukcióhoz jár egy éves licensz a DJI Terra és a DJI Ground Station Pro programokhoz, a drágább kiszereléshez pedig hozzátartozik a D-RTK 2 Mobil Base Station is.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható. A címlapkép és a videó a DJI tulajdona.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu