2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Hírek - Gépek

Öngyilkosság és csődveszély után lábadozik a híres gépgyártó

Erőltetett növekedés, tragikus haláleset a vezetőségben, csődközeli helyzet a pénzügyekben – nehéz időszakon van túl a Maschio Gaspardo, amelynek a mélyponton 24 bankkal szemben állt fenn adóssága. Az olasz mezőgépgyártó vállalatcsoport 3000 négyzetméteres standon 70 eszközzel próbálta demonstrálni a novemberi bolognai EIMA szakkiállításon, hogy megkezdte a kilábalást a válságból.
 
 

A Magyarországon is népszerű talajművelő- és vetőgépeket, permetezőket és a zöldtakarmány-technológiában használható eszközöket gyártó Maschio Gaspardo története néhány éve még valóságos tündérmesének tűnt. Az egész világot sújtó gazdasági válságot például enyhe növekedéssel vészelte túl, miközben nem egy versenytársának a bevétele a felére zuhant.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


2009 és 2014 között a cég csaknem megháromszorozta forgalmát (118 millió euróról 324 millióra növelte), elsősorban a komoly befektetéseknek és sorozatos felvásárlásoknak köszönhetően. A Maschio Gaspardo túlzottan ambiciózusnak bizonyult, amikor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a mezőgazdasági gépek és munkaeszközök teljes palettáját kívánja nyújtani a gazdálkodóknak. A cég sokkal tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takaró ért, és ez 2015-ben tragikus összeroppanáshoz vezetett.

Fotó: Maschio Gaspardo

A Maschio Gaspardo alapjait egy testvérpár, Egidio és Giorgio Maschio teremtette meg, akik 1964-ben még talajmarók előállításával kezdték az ipart. 1994-ben került birtokukba a vetőgépeket gyártó Gaspardo, így jött létre a ma ismert vállalatcsoport, amelyben a Maschio família birtokolta a részvények 86%-át.

A XXI. század elején Romániában (Aradtól nem messze, Kisjenőn), illetve Kínában is gyárat létesítettek, aztán a 2010-es évek első felében, legalább 150 millió eurós ráfordítással dinamikus felvásárlásokba fogtak. Megszerezték a hideghengerelt lemezgyártással foglalkozó Miniferrót, a növényvédelmi gépek specialistájának számító Unigreent, és közben még egy-egy üzemet létesítettek Olaszországban és Indiában.

Fotó: Maschio Gaspardo

Az erőltetett menet megbosszulta magát, a csoport ugyanis súlyos pénzügyi válságba került. 2015 egyik júniusi napján a társalapító Egidio Maschio szokása szerint reggel 7 óra előtt Mercedesével behajtott a cadoneghei gyárkapun, de ezúttal nem az irodájába ment, hanem a tárgyalóba, ahol a vadászathoz használt fegyverével mellbe lőtte magát.

A 73 éves üzletember halála természetesen nem állította meg a céget a lejtőn, de a sokak által vizionált teljes összeomlás sem következett be. Egy évvel később, 2016 júniusában a Maschio Gaspardo bejelentette, hogy egyezségre jutott az adósságok átütemezésében a neki hitelező 24 bankkal, és a 2015–2018-as időszakra vonatkozó üzleti tervük meg fogja menteni a csoportot. Az eredmények szinte azonnal megmutatkoztak, hiszen tavaly decemberre 111 millió euróra apadt a mintegy 300 milliós éves árbevétellel rendelkező Maschio Gaspardo adóssága.

Fotó: Maschio Gaspardo

Az átszervezésben komoly szerepet vállalt Massimo Bordi, aki jól ismert név az olasz gépiparban, hiszen korábban a Ducati, az MV Agusta és a Same Deutz-Fahr vezéreként is bizonyította rátermettségét. A költségek ésszerűsítése, a kiadások lefaragása mellett a Maschio Gaspardo esetében az előremenekülést választotta.

A november közepi bolognai EIMA mezőgazdasági és kertészeti gépkiállításon például 3000 négyzetméretes standon vonultatták fel 70-féle terméküket és 100 dolgozójukat. Bemutatták egyebek mellett a csillogó feketére festett Extreme 365 HTI változókamrás körbálázót, amely a 30 ezredik darabja a 2014-ben felvásárolt Feraboli gyártócégnek. A Maschio Gaspardo úgy tervezi, limitált példányszámban piacra is dobja a „Black Edition” változatot, részeként annak a folyamatnak, hogy ismét vonzó és megbízható márkaként tüntesse fel a patinás olasz vállalatot a gazdálkodók előtt.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu