Elképesztő kísérlet: eddig soha nem látott mezőgazdasági robotokkal rukkolt elő a Fendt

Elképesztő kísérlet: eddig soha nem látott mezőgazdasági robotokkal rukkolt elő a Fendt

A Fendt 2020. szeptember 3-án tartott sajtótájékoztatóján mutatta be a legújabb generációs Xaver mezőgazdasági robotjait. Az új Xaver robotoknak négy helyett csak három kereke lesz, fel lesz viszont szerelve egy vetőgéppel és egy tárcsás csoroszlyával. Az új robot kísérleti-fejlesztési platformként szolgál majd a német gyártó jövőbeli nagy mezőgazdasági gépei számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Fendt 2017 óta kutatja az olyan technológiákat és stratégiákat, amelyek lehetővé teszik több robot azonos időben, azonos területen való munkavégzését. Ilyen kutatási terület például a robotika és raj intelligencia, olvasható a Future Farming oldalán. A német gyártó szerint a Xaver mezőgazdasági robot, alacsonyabb tömegéből kifolyólag kisebb nyomást gyakorol a talajra, ezáltal kevésbé tömöríti azt össze. A robot alacsonyabb energiaigényű, csendesebb és sokkal kevesebb káros gázt bocsát ki, összességében nagyban csökkenti a mezei munkák költségeit.

Az új Xaver robothoz tartozik egy vetőgép, egy csoroszlya és egy 20 literes vetőmagtartály. Ez a tartály, 90 ezer vetőmag/hektáros átlaggal számolva körülbelül fél hektárnyi vetőmagot képes tárolni. Az elektromos vezérlésű vetőegység az egyes magokat néhány centiméteres pontossággal tudja a földbe juttatni. A magok közti távolság állítható lesz.

A Fendt jövőbeli mezőgazdasági robotjai már min fel lesznek szerelve a Precision Planting nevű cég Smart Firmer technológiájával. A szenzorok mérni és elemezni fogják a talaj nedvességtartalmát, hőmérsékletét, szerves anyag tartalmát és a növényi maradékok mértékét, hogy eldöntsék, milyen mélyre kell ültetni a magokat. A háromkerekű robot úgy lesz kialakítva, hogy elöl két kereke lesz, hátul egy. Ez utóbbi nemcsak a robot kormányzásáért fog felelni, de ez látja el a nyomókerék szerepét is az vetőgépnél. Így a mag feletti talaj vissza lesz zárva, a nedvesség pedig megmarad a talajban, ideális körülményeket teremtve a magnak a csírázáshoz.

A Fendt Xaver nagyobb kerekei nagyobb felületen érintkeznek a talajjal, ami egyrészt nagyobb hasmagasságot eredményez, másrészt pedig a vetési mélység precízebb meghatározását teszi lehetővé. A kormányzást a hátsó kerék végzi, de az összkerékmeghajtással együtt a robot fordulási sugara 2 méteres lesz. Az elülső kerekekre keréksúlyokat szerelve a robot össztömegét 250 kg-ra lehet növelni. A Xaver üresen mindösszesen 150 kg-ot fog nyomni.

A robot 48 voltos lítiumion-akkumulátorral üzemel. Az akkumulátor 1,8 és 2,6 kilowattórás változatokban lesz elérhető. A kerekenkénti teljesítmény 400 watt lesz. Egy teljesen feltöltött akkumulátorral a robot képes lesz arra, hogy teljesen kiürítse a vetőmagtartályát és visszatérjen a töltőállomásra. A robot akkumulátora körülbelül 40 perc alatt fog feltöltődni.

A Fendt Xaver létrejöttének célja elsősorban az volt, hogy a szakemberek olyan intelligens rendszerekkel kísérletezhessenek, amelyeket később a nagyobb gépekben is alkalmazhatnak majd. Az egyik ilyen rendszer az OptiVizer algoritmus, amely optimalizálja a Xaver tervezett útvonalát és gondoskodik róla, hogy az útvonal követése során ne ütközzön össze más robottal. Az elgondolás alapja az, hogy az adott táblán minden robotnak meglesz a helye, és miután a rendszer meghatározta a megfelelő útvonalat, a robotok egymás után a tábla széléhez vonulnak, és ott a számukra kijelölt részhez gördülnek, hogy elkezdhessék a munkát. Ha egy robot meghibásodna, egy másik automatikusan átveszi a feladatát, és befejezi azt.

A Xaver robotok a MQTT protokollnak megfelelően egy SIM-kártyán keresztül adatokat küldenek a Fendt One applikáció Xaver aloldalára, ennek köszönhetően valós időben lekövethető, épp merre jár az adott robot. A MQTT egy OASIS sztenderd üzenetküldési protokoll a dolgok internetje (IoT - Internet of Things) számára, amelyet úgy fejlesztettek, hogy kis kódigényű legyen és alacsony sávszélességnél is könnyű legyen vele elérni távoli eszközöket.
A Fendt jelenleg arra fókuszál, hogy a rendszer esetleges meghibásodásait kiküszöbölje, és hogy egy olyan robotot fejlesszen ki, amely képes megfigyelni és feldolgozni a hozzá beérkező információkat. Az, hogy a Xaver fejlesztése milyen gyorsan fog haladni, az többnyire a nemzetközi szabályozástól függ. Most, hogy egyre több növényvédő szert tiltanak be, és egyre drágább a munkaerő, emelkedni fog a kereslet az automatizált növényvédelmi megoldások iránt. Emellett azt is számításba kell venni, hogy a robotok sokkal pontosabban dolgoznak és kevesebb hibát vétenek a feladataik során.

Az újonnan kifejlesztett Fendt Xavernek nincs ára, a robot nem fog kereskedelmi forgalomba kerülni. Az, hogy a jelenlegi változat egy vetőgéppel van felszerelve, nem jelenti azt, hogy külön erre a feladatra fejlesztették ki. A Fendt projektvezetője, Johannus Utz elmondta, hogy a Xaver végső változatát inkább kapáló- és precíziós permetező robotként látja, mivel a vetés költségei a közeljövőben valószínűleg nem fognak a jelenlegi 45 euró/hektár alá csökkenni.

(Címlapkép forrása: Future Farming/Jacco van Erkelens)

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?