Szuperkönnyű talajművelőt fejlesztenek a hollandok: ezzel gyerekjáték lesz a munka

Szuperkönnyű talajművelőt fejlesztenek a hollandok: ezzel gyerekjáték lesz a munka

A Hoeksche Waard több növénytermesztője is csatlakozott az innovatív H-Wodka csoporthoz, amely egy olyan terepi robot építésébe kezdett, amelyet kifejezetten a sekély talajművelési feladatok ellátására terveztek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Robotillernek nevezett gép egy meglehetősen könnyű robot lesz, amelyet úgy alkotnak meg, hogy minimális nyomást gyakoroljon csak a talajra. A robot teljes szélességében a ketrechengereken fog nyugodni, írta meg a Future Farming. A meghajtott borona és az emellett, vagy ehelyett felszerelt, rögzített talajművelő eszközök úgy lesznek kialakítva, hogy lehetővé tegyék a három részből álló, elektronikusan meghajtott ketrechengereknek a helyből fordulásokat is. A Robotillert kifejezetten a sekély talajművelési munkálatok elvégzésére alkotják meg, mint például a talajfelszín kiegyenlítése, az álmagágy és a növényágy előkészítése, teljes szélességű gyomirtás és tarlóművelés.

A robot teljes önsúlya 3, legfeljebb 4 tonna lesz, ami azt jelenti, hogy sokkal könnyebb lesz, mint egy vezetőfülke nélküli robottraktor

- jelentette Leen Ampt, a H-Wodka szóvivője.

A H-Wodka csoport jelenleg körülbelül 20, mezőgazdasággal foglalkozó gazdát tömörít magában. Leen Ampt azt is elmondta, hogy a robot nem egy traktor lesz, és nem is egy nagyon sokoldalú szállítóeszköz, amire különféle szerelékeket lehet felfüggeszteni. A H-Wodka inkább úgy döntött, hogy a robot csak néhány terepi művelet végrehajtására legyen alkalmas, viszont kisebb legyen az energiafelhasználása, a szén-dioxid-kibocsátása és kevésbé tömörítse a talajt.

A H-Wodka csoport szerint a Robotillernek fontos szerepe lehet a fenntarthatóbb talajgazdálkodásban. A csoportot a holland cukorgyártó, a Cosun Beet Company, valamint a gazdák érdekképviseletei, a CZAV és a Nedato is támogatja. A projekt finanszírozásában az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap is részt vesz.

A Robotiller projekt lehetővé teszi, hogy egy mezőgazdasági gépben 50 kilowattos teljesítményű hidrogén üzemanyagcellás meghajtást alkalmazzanak. A H-Wodka csoport gazdái egyetértenek abban, hogy a hidrogén a jövő mezőgazdaságának az energiahordozója. A partnerség célja az, hogy kiterjessze a meghajtás és a vezérlés, azaz a robot "szívének és agyának" a használatát más könnyű mezőgazdasági járművek meghajtására, és a vető-, a gyomláló-, a permetező- és a felderítő gépek is ilyen módon működhessenek.

A robot prototípusát a Klaaswaal-i székhelyű Reedyk Hydraulik cég fogja elkészíteni, a H-Wodka csoporttal együtműködve. A jármű első bemutatása 2021-re várható.

(Címlapkép forrása: H-Wodka)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02