Csodafarmok városokban? - El sem hinnéd, miket termelnek

agrarszektor.hu
Talaj nélküli, fedett farmot hoznak létre az USA-ban, amely például szolgálhat arra, hogy városokban is lehet gazdaságosan haszonnövényeket termelni. A tervek szerint első lépésként vegyszermentesen állítanának elő zöldségeket és fűszereket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Olyan farmot épít fel egy cég az amerikai New Jersey államban, amelyen a haszonnövényeket talajmentes rendszerben termesztik majd. Az Aerofarm nevű vállalat egy régi ipartelepen, mintegy 69 ezer négyzetméteren hajtja végre a beruházást, amely az elképzelések szerint az év második felében el is készül.

Céljuk az, hogy a helyi közösségen túl a térség piacait is elláthassák friss, egészséges élelmiszerrel. Zöldségfélék és fűszerek termesztését tervezik, de a módszer elvileg bármely növény előállítására alkalmas. A gyakorlatban viszont egyes növényeknél - például a paradicsomnál - problémák adódhatnak, mivel túl sok helyet foglalnak el. 

A talaj nélküli rendszer lehetővé teheti azt is, hogy a városokban - ahol alig vannak termőtalajok - nagyobb mennyiségű növényt lehessen termelni. Az új megoldás lényege, hogy a növények gyökereit nem a talajba, hanem egy tálcákba helyezett szövetbe eresztik. A tálcák egymás fölött, több sorban helyezkednek el. Újrahasznosított vizet használnak, és mellőzik a műtrágyák és a növényvédő szerek használatát. Az épületben megfigyelő berendezések szabályozzák majd a szükséges szén-dioxid mennyiséget, továbbá a LED-megvilágítással biztosított fény hullámhosszát és intenzitását is.

E módszernél a növények vízigénye több mint 95 százalékkal kevesebb a hagyományos gazdálkodásénál és hetvenötször többet teremnek - állítja a cég. Emellett kisebb helyen, kevesebb víz és tápanyag felhasználásával, sokkal gyorsabban tudnak fejlődni. Míg a hagyományos gazdálkodásban 30-45 nap alatt csíráznak ki, itt ehhez csak 12-16 napra van szükségük.

Így néz ki kisebb méretben egy kísérleti célból már létrehozott talaj nélküli farm.

Címlapkép forrása: inhabbit.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 18. 06:03