2022. szeptember 26. hétfő Jusztina

Csodafarmok városokban? - El sem hinnéd, miket termelnek

agrarszektor.hu
Talaj nélküli, fedett farmot hoznak létre az USA-ban, amely például szolgálhat arra, hogy városokban is lehet gazdaságosan haszonnövényeket termelni. A tervek szerint első lépésként vegyszermentesen állítanának elő zöldségeket és fűszereket.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Olyan farmot épít fel egy cég az amerikai New Jersey államban, amelyen a haszonnövényeket talajmentes rendszerben termesztik majd. Az Aerofarm nevű vállalat egy régi ipartelepen, mintegy 69 ezer négyzetméteren hajtja végre a beruházást, amely az elképzelések szerint az év második felében el is készül.

Céljuk az, hogy a helyi közösségen túl a térség piacait is elláthassák friss, egészséges élelmiszerrel. Zöldségfélék és fűszerek termesztését tervezik, de a módszer elvileg bármely növény előállítására alkalmas. A gyakorlatban viszont egyes növényeknél - például a paradicsomnál - problémák adódhatnak, mivel túl sok helyet foglalnak el. 

A talaj nélküli rendszer lehetővé teheti azt is, hogy a városokban - ahol alig vannak termőtalajok - nagyobb mennyiségű növényt lehessen termelni. Az új megoldás lényege, hogy a növények gyökereit nem a talajba, hanem egy tálcákba helyezett szövetbe eresztik. A tálcák egymás fölött, több sorban helyezkednek el. Újrahasznosított vizet használnak, és mellőzik a műtrágyák és a növényvédő szerek használatát. Az épületben megfigyelő berendezések szabályozzák majd a szükséges szén-dioxid mennyiséget, továbbá a LED-megvilágítással biztosított fény hullámhosszát és intenzitását is.

E módszernél a növények vízigénye több mint 95 százalékkal kevesebb a hagyományos gazdálkodásénál és hetvenötször többet teremnek - állítja a cég. Emellett kisebb helyen, kevesebb víz és tápanyag felhasználásával, sokkal gyorsabban tudnak fejlődni. Míg a hagyományos gazdálkodásban 30-45 nap alatt csíráznak ki, itt ehhez csak 12-16 napra van szükségük.

Így néz ki kisebb méretben egy kísérleti célból már létrehozott talaj nélküli farm.

Címlapkép forrása: inhabbit.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?