Nagy átállás jön a magyar gazdaságokban: erre jobb lesz felkészülni

Nagy átállás jön a magyar gazdaságokban: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is részt vesz az Agrár EDIH (AEDIH) projektben, amely a mezőgazdaságban támogatja a digitalizáció gyorsabb elterjedését. A projekt többi résztvevője között szerepel a Széchenyi István Egyetem és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. is - derült ki az Agrárkamara közleményéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A projekt indulását megelőzően az Európai Bizottság a Digitális Európa Program keretében kiadta az Európai Digitális Innovációs Hubok (EDIH-ek) létrehozásáról szóló munkaanyagát, amelyben új finanszírozási programmal támogatja a 2021-2027 közötti időszakban a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitális fejlődését. A program célja olyan - nem K+F+I jellegű tevékenységet ellátó - közvetítő, koordináló és tanácsadó szervezetek (EDIH-ek) létrehozása, amelyek a vállalkozások és az állami intézmények számára hozzáférhetővé teszik a legfrissebb digitális technológiákat.

Az AEDIH projektben a NAK többek között a GAK Oktatási és Üzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft.-vel, a Széchenyi István Egyetemmel, az Uni-Agro-Food Kft.-vel, illetve a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-vel közösen vesz részt. A hazánkban októberben indult AEDIH elsődleges célja, hogy támogassa a mezőgazdasági termelők digitális transzformációját, a digitális megoldások alkalmazásának elterjedését. Másodlagos cél az agrár szaktanácsadók módszertani és szakmai felkészítése az adat alapú agrár szaktanácsadásra. Az AEDIH célkitűzése továbbá, hogy a már működő Digitális Agrárakadémia szolgáltatásaira épülve a meglévő digitális közszolgálatásokat, nyílt adatokat tartalmazó adatbázisokat megismertesse a programba bekapcsolódó termelőkkel, agrár szaktanácsadókkal és startup-vállalkozásokkal. A projekt elsődleges célcsoportja a mezőgazdasági termelők, akik képzéseken tudnak általa részt venni. A másodlagos célcsoport a mezőgazdasági szaktanácsadók és az innovációval foglalkozó vállalkozások, számukra a projekt lehetőséget nyújt az elkészült és kipróbált digitális agrár szaktanácsadási módszertanok elsajátítására.

Minden kiválasztott EDIH-projekt hozzájárul a helyi kkv-k, kis- és középvállalkozások, valamint a közszféra szervezeteinek digitális átalakulásához. Az EDIH olyan szolgáltatásokat nyújt, mint a befektetés előtti tesztelés, képzés és készségfejlesztés, támogatás a befektetések megtalálásához, hálózatépítés és az innovációs ökoszisztémákhoz való hozzáférés. A projektek hozzájárulnak továbbá egy olyan EDIH-hálózat kiépítéséhez, amely Európa valamennyi régiójára kiterjed, és amely a köz- és a magánszektor igényeinek elégíti ki, beleértve valamennyi gazdasági ágazatot, és a digitális átalakulással kapcsolatos szakosodott szolgáltatások széles skáláját kínálja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03