Óriási lehetőség előtt a magyar mezőgazdaság: ez mindent átalakíthat

Óriási lehetőség előtt a magyar mezőgazdaság: ez mindent átalakíthat

agrarszektor.hu
Az Európai Űrügynökség (ESA) mezőgazdasági célú földmegfigyelési programjairól, valamint a magyar résztvevők bekapcsolódási lehetőségeiről tartott konzultációt az Agrárminisztérium. A tanácskozáson szó esett a jelenlévő intézmények és az Űrügynökség közötti, lehetséges együttműködési és pályázati lehetőségekről is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A sikeres hazai agrárium kulcsa az állami és a gazdálkodói oldal modernizációja - fogalmazott Juhász Anikó helyettes államtitkár azon az Agrárminisztériumban rendezett tanácskozáson, amelyen a távérzékelési és térinformatikai rendszereket alkalmazó agrárszakigazgatási szereplőkkel együtt megvitatták azokat a fejlesztési irányokat, amelyek segítenek a támogatáspolitikai és hatósági feladatellátás hatékonyabbá tételében. Az Agrárminisztérium, a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. és az Európai Űrügynökség (ESA) delegációjának közös szervezésével megvalósított szakmai műhelymunkán első kézből tájékoztatták az érdeklődőket az ESA mezőgazdasági célú földmegfigyelési programjairól, a magyar résztvevők bekapcsolódási lehetőségeiről - olvasható a FruitVeB oldalán.

Ennek jó példája, hogy a Lechner Tudásközpont az agrártárca megbízásából a Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszerhez kapcsolódva a tavalyi szélsőségesen aszályos évben az 50 ezret meghaladó kárenyhítési kérelmek elbírálásának támogatására nagyfelbontású űrfelvételeken és módszertanon alapuló növényállapot térképet fejlesztett ki. Ezzel a fejlesztéssel jelentősen gyorsult a kormányhivatalok kárenyhítéshez kapcsolódó bírálati eljárása, így a távérzékelés hatékonyan járult hozzá ahhoz, hogy az 50 milliárd forintot meghaladó kárenyhítés határidőre, március végéig kifizethető legyen. Ez jelentős segítséget jelentett a termelők tavaszi munkáinak megkezdéséhez.

Az Agrárminisztérium munkájához kapcsolódó háttérintézmények bemutatták a távérzékeléshez kapcsolódó fejlesztéseiket és kihívásaikat. A távérzékeléses fejlesztések célja minden esetben az, hogy a termelőknek nyújtott támogatások mellett a zöld és digitális átállást szolgáló gazdaközpontú, ügyfélbarát szakigazgatási rendszerek jöjjenek létre. Az Európai Űrügynökség képviselője, Szántói Zoltán bemutatta az ügynökség földmegfigyelési kapacitásait, céljait, és az eddig támogatott projektjeit. Külön kiemelte azokat az elemeket, ahol magyar szervezetek, cégek, önállóan vagy konzorciumi formában be tudnak kapcsolódni a pályázati rendszerbe. A tanácskozáson élénk szakmai egyeztetés indult a jelenlévő intézmények és az Űrügynökség képviselői között a lehetséges együttműködési és pályázati lehetőségekről.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?