Ilyet még nem láttál: teljesen átalakítaná a növénytermesztést ez a magyar cég

Ilyet még nem láttál: teljesen átalakítaná a növénytermesztést ez a magyar cég

agrarszektor.hu
Megkapta első, 400 ezer eurós kockázati tőke befektetését a levél-szintű termésfigyelést lehetővé tévő, mesterséges intelligenciával támogatott platformot fejlesztő magyar agrártechnológiai startup, a Proofminder, jelentették be az alapítók. A cég nemzetközi terjeszkedésének támogatásába a társadalmi innovációkat célzó hazai befektető, az Impact Ventures szállt be.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Föld lakosságának növekedésével párhuzamosan egyre fontosabbá válik a megfelelő élelmiszerellátás biztosítása, ami a világ minden pontján hatalmas terhet ró a mezőgazdaságra. A mennyiségen kívül a minőségnek is kiemelten magas szerep jut, ezzel a céllal fogalmazta meg az Európai Unió Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiáját, melynek köszönhetően az uniós országok élen járnak a mezőgazdaságban használt vegyszerek szabályozásában. Annak érdekében, hogy a termelők megfeleljenek ezeknek a szigorú előírásoknak, a piacon elérhető legújabb technológiai innovációkra van szükség. A Proofminder egy mesterséges intelligenciával (MI) támogatott gépi látástechnológiai platform, amely lehetővé teszi, hogy a gazdák a levelek szintjén kövessék termőföldjeik fejlődését és időben, a megfelelő helyre juttassák el a szükséges hatóanyagokat, így fenntarthatóvá téve a mezőgazdasági termelést - derült ki a vállalat közleményéből.

A fősodortól eltérő megoldás

A jelenleg széles körben elterjedt precíziós mezőgazdasági megoldások főleg műholdkép-alapúak, így nem tudnak megbirkózni a magas felbontású, közelebbről készített képfelvételeket igénylő kihívásokkal. A Proofminder szoftveres (SaaS) platformja egy számos területen alkalmazható, könnyen kezelhető megoldást ad a gazdák kezébe. Egy gombnyomással elérhető többek között a növénytő-számlálás és távolságmérés, termésfigyelés, a növények betegségeinek, illetve gyomoknak a feltárása, rovarkár elemzés, időjárás- és vadkár elemzés.

A három adattudós, Vancsó Ambrus, Havas Norbert és Simon Levente által 2021-ben alapított Proofminder komoly helyi és nemzetközi ügyfélkörrel rendelkezik, valamint 1000 hektáron végez felmérést drónkezelő cégek bevonásával. Vancsó Ambrus, a Proofminder ügyvezetője és társalapítója elmondta, hogy

bár a mezőgazdaság globális kihívásokkal néz szembe, a megoldás eredendően csak helyi lehet. A mesterséges intelligencia számos különböző területen bizonyult forradalmi technológiának, most rajtunk a sor, hogy lehetővé tegyük a termelők számára, hogy a növény és a levél szintjén hozzanak döntéseket a mezőgazdaságban.

Mit vár a vállalat az idei évtől?

Az előzetes becslések szerint a 2023-as év a növekedés éve lesz a Proofminder számára, a jelenleg 8 fős team az általuk átvizsgált termőterület nagyságának megtízszerezését tervezi, ezzel együtt a bevételeket tekintve is tízszeres növekedést fog produkálni a platform. A magyar társadalmi innovációs befektetési alap, az Impact Ventures 400 ezer eurós befektetéssel finanszírozta a projektet, ezzel is támogatva nemzetközi terjeszkedésüket. Fehérgyarmati-Tóth Károly, az Impact Ventures partnere szerint még mindig hatalmas kiaknázatlan potenciál van a mesterséges intelligencia alapú megoldások használatában a mezőgazdaságban, vagyis bőven van hová fejlődni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?