2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Karrier

Arcképek: Makai Szabolcs, a Cargill hazai képviselője

Az agrárszektor.hu minden évben kiadja Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban című könyvet. Idén ágazati bontásban foglaltuk össze a legfontosabb iparági szereplőket, közülük néhány érdekes személyiséget, életutat, meghatározó céget a honlapunkon keresztül is bemutatunk az elkövetkező néhány napban. Elsőként a Cargill hazai képviselőjével ismerkedhetnek meg.
 
 

Makai Szabolcs 2000-ben csatlakozott a Cargill Takarmányozási üzletágához. 2014-ben került a Cargill Takarmányozási Zrt.-től a Cargill Magyarország Zrt.-hez, azaz takarmányozási üzletágból a gabona, olajosmag és input üzletághoz. Az új beosztásban a magyar és a szlovák üzlet vezetője, valamint a Cargill Magyarország elnök-vezérigazgatója lett. Mivel szükség volt egy olyan személyre a cégnél, aki a Cargill magyarországi képviseletét is ellátja, így ő lett a Cargill magyarországi country representative-je is.

Makai Szabolcs előadást tart a Portfólió Nyugat-Magyarországi Agrárfórumán

2016-ig, amíg a gabona üzletágban látta el feladatait, a cég hatalmas változáson ment keresztül. Megszüntették az input üzletágat, eladták a telepeik nagy részét, és visszatértek eredeti tevékenységükhöz. Ezt követően Makai Szabolcs egy évre csatlakozott a minneapolisi globális stratégiai csapathoz mint globális stratégiai igazgató, de mivel továbbra is Magyarországon élt, ezért a Cargill képviseletét ezután is ő látta el. 2017-ben újra visszatért a takarmány üzletághoz. Itt jelenleg az európai menedzsment tagja: monogasztrikus kereskedelmi igazgató és a magyar vállalat elnök-vezérigazgatója.

A Cargill 2019 júniusában tervezi megnyitni a legmodernebb technológiákkal működő takarmányüzemét Pápán. Az 1970-ben épült gyár mögé ugyanis egy havi tízezer tonnás kapacitású új gyártóüzemet építenek több mint ötmilliárd forintból.

Itt elsősorban sertés- és baromfitakarmányt állítanak majd elő, mivel a régióban folyamatosan növekszik a szárnyasok száma, és ezt a tendenciát várják a sertésállományban is. „Pápa mezőgazdasági szempontból tökéletes helyszínnek bizonyult, ugyanis az ország egyik legjelentősebb gabonatermelő régiójában fekszik, így folyamatosan bőséges az alapanyag-ellátottság” – mondta Makai Szabolcs.

Az amerikai tulajdonú Cargill cégcsoport 1995-ben lépett a magyar piacra két üzletággal, a gabona- és olajosmag-kereskedelemmel, illetve a takarmánygyártással. Magyarországon Karcagon három, Kaposváron és Pápán pedig egy-egy üzemben gyártanak. A karcagi székhelyű Cargill Takarmány Zrt. árbevétele az utolsó pénzügyi beszámoló szerint 23,8 milliárd forint felett alakult, eredménye meghaladta a 410 millió forintot.

Forrás: Opten

A cikk Az 50 legbefolyásosabb személy az agráriumban évkönyvünkben jelent meg. A könyv a linkre kattintva meg is rendelhető.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!