Nyakunkon a tökszezon: biztos tippek a betakarításhoz

agrarszektor.hu
Eljött a sütőtök szezon, sokan azonban nem tudják, mikor érdemes leszedni a termést, mikor biztos, hogy már megérett. Összegyűjtöttünk néhány trükköt, amelyek segítségével gyorsan meg lehet állapítani, hogy mikor jött el a betakarítás ideje.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A sütőtök betakarításának ideje a fajtájától is nagymértékben függ, azonban általánosságban elmondható, hogy augusztus közepétől október végéig tart a sütőtök betakarítása, amikor a növények lombozata már fokozatosan leszárad. Az ültetéstől a termés beéréséig akár 6 hónap is eltelhet. Egy tövön - átlagos körülmények között - 5-6 termés érhet be. Amikor a sütőtök növekedési szakaszának vége, a szárak fássá, és szárazzá válnak.

Ha a szár már nagyon fás, és a kocsány is elszáradt, akkor könnyedén le lehet szedni a tököt. Ha csak nagy erővel tudjuk letépni a tököt, akkor valószínűleg még nem érett meg rendesen. 

Segítség lehet még, hogy a teljesen érett tök általában már egységes és gazdag színvilágú. A hagyomány szerint akkor érdemes elkezdeni a betakarítást, amikor a dér egyszer már megcsípte a terméseket, ilyenkor ugyanis már omlósabb, ízletesebb a húsa.

Betakarítás közben figyeljünk rá, hogy a termés ne sérüljön meg, ugyanis ha ütődik, összenyomódik, vagy másképp sérül, akkor rothadási folyamat indulhat be.

A leszedés után mindig mossuk meg a terméseket, hogy a talajban található baktériumok és gombák ne tudjanak elszaporodni. Ha ez megtörtént, utána mindig száraz, fagy-és csapadékmentes, hűvös és szellős helyen tároljuk a sütőtököt. Általános szabály, hogy minél keményebb a tök héja, annál tartósabb a termés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?