Hamarosan elkezdhetjük a bogyósok metszését

agrarszektor.hu
Amint elmúlnak a fagyok, és bekövetkezik a fagymentes időszak, neki láthatunk a bogyósgyümölcsök metszésének. Ez általában február végét, március elejét jelenti. Összegyűjtöttük mire érdemes figyelni az egyes fajoknál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén enyhe januárt tudhatunk magunk mögött, de a szélsőséges időjárás sem okozott problémát a bogyósoknál. Ezért a fagyok elmúltával, de még a nedvkeringés megindulása előtt optimális elkezdeni a metszést. Ezt általában február végén, március elején esedékes, mivel korán kihajtanak, de ha addig mégis jelentkezne fagykár, ezt is figyelembe lehetne venni a vesszőszám szabályozásánál.

A legfontosabb mindig, hogy fagymentes, enyhe napokon kezdjük el a bogyósok, azon belül is a ribiszke és az egres metszését. Ezt mindig a sérült gallyak eltávolításával kezdjük. A ribiszke egyébként őszutótól kezdve egész télen át metszhető, csak mindenképpen fagymentes napot válasszunk a munkára. A piros, illetve fehér, valamint a fekete ribiszke között tegyünk különbséget a metszés során, a piros ribiszke termőrügyei ugyanis az idősebb ágrészeken és a vesszők tövében helyezkednek el. A fekete ribiszke ugyanakkor a vesszők egész hosszában és az idősebb ágrészeken fejlődött egyéves, rövid vesszőkön hozza termőrügyeit.

A bogyósgyümölcsöt termő bokrok felkopaszodott ágait, vesszőit úgy ritkítsuk meg, hogy kapjanak helyet az új hajtások. A szeder letermett indáit tőből távolítsuk el, a hónaljvesszőket pedig arasznyira vágjuk vissza. A málna letermett és elszáradt vesszőit is mindig tőből metsszük ki. Figyeljünk arra, hogy csonk ne maradjon, mert azon taplógombák telepedhetnek meg. A málna előző évi sarjait minden esetben ritkítsuk. Az esetlegesen beteg vagy fertőzött, illetve károsított vesszőket mindegyik bogyósról vágjuk le és távolítsuk el.

A lemetszett egészséges gallyakat ne dobjuk el. Használjuk a friss vetések takarására, és később, ha a védendő növénykéink megerősödtek, akkor távolítsuk el róluk a gallyakat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?