Kipróbáltuk a balkonkertészkedést! Íme a tapasztalatok (1.rész)

agrarszektor.hu
Rengeteg portálon lehet különböző tippeket és trükköket olvasni a balkonkertészkedésről, illetve arról mit és hogyan ültessünk. Nehéz a sok útmutató között eligazodni, ezért úgy döntöttünk idén a saját lakásunkban és teraszunkon próbáljuk ki a kertészkedést, és leírjuk nektek a tapasztalatainkat. Hogy még izgalmasabb legyen a dolog, nem csak a megszokott zöldségeket ültettük el, hanem egy kis különlegességet is vittünk a balkonkertészkedésbe.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

Minden ültetés alapja a megfelelő minőségű vetőmag beszerzése, amit érdemes mindig kertészetekben megvásárolni. Mi is így tettünk, vettünk paradicsom és paprika magokat, ezek ugyanis a legnépszerűbb balkonon is ültethető zöldségek közé tartoznak, a fűszernövények közül pedig a bazsalikomot választottuk, amely szintén gyakori és könnyen termeszthető beltérben is. Arra gondoltunk kipróbálunk valami kevésbé megszokott zöldséget is, így vásároltunk uborka, illetve pak choi magokat is. A vetőmagok tasakján mindig le van írva pontosan, hogy melyik fajt mikor érdemes elvetni, mivel mi azonban a külső környezeti hatásoktól mentesen, ugyanolyan körülmények között neveljük fel a különböző zöldségeket, ezért mindegyik magot ugyanakkor vetettük el.

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Február végén, március elején vetettünk el mindent kis tőzegedényekbe. Habár ezek az edények nagyon hasznosak, mivel nem kell kiszedni belőlük a megnőtt palántákat, hanem ezzel együtt a végleges helyükre ültethetjük a növényeket, jövőre lehet, hogy inkább rögtön egy nagyobb ládába ültetjük majd őket. Ennek mindössze annyi az oka, hogy ezek a tőzegedények nagyon gyorsan kiszáradnak és megakadályozzák a növényeket a normális növekedésben. Arra ugyanakkor pont megfelelőek, hogy a magok kikeljenek bennük. 

Az ültetéshez jó minőségű, tápanyagban gazdag földet vettünk, habár a magok kikelésénél ez még nem fontos szempont, a növekedéshez ugyanis sokkal nagyobb szüksége van a növénynek a megfelelő földre. A földet perlittel kevertük össze, mivel így több oxigén kerülhet a földbe, és segíti a víz megfelelő eloszlását is. Egy-egy kisebb tőzegedénybe fajonként és fajtánként is bőven elegendő 3-4 szem mag. Addig amíg nem keltek ki a magok és nem ültettük nagyobb helyre a növényeket, mi mindennap bőségesen meglocsoltuk őket, a csírázáshoz ugyanis melegre, és megfelelő mennyiségű vízre van szükségük. Míg kint nincs kellően meleg, beltérben növekedtek a palánták, március végén azonban, amikor már nem fagyott, napközben kiraktuk őket a teraszra, estére viszont még behoztuk őket.

Egy hónappal az ültetés után, megjelentek az első levelek, mi ekkor ültettük át a végleges helyükre a zöldségeket, illetve a bazsalikomot. A nagyobb ládába ültetéskor már fontos a tápanyagban gazdag föld használata, itt 1:5 arányban ismét perlitet kevertünk a földbe. Most már látványosan növekednek a palánták, habár eleinte nem nőttek gyors iramban, de a meleg jót tett nekik. Mióta ilyen tartósan magas a hőmérséklet minden nap, azóta már éjszakára is kint hagyjuk őket a teraszon. Jelenleg két naponta locsoljuk a növényeket és rendszeresesen permetezzük őket vízzel, nehogy kiszáradjanak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?