Kipróbáltuk a balkonkertészkedést! Íme a tapasztalatok (1.rész)

agrarszektor.hu
Rengeteg portálon lehet különböző tippeket és trükköket olvasni a balkonkertészkedésről, illetve arról mit és hogyan ültessünk. Nehéz a sok útmutató között eligazodni, ezért úgy döntöttünk idén a saját lakásunkban és teraszunkon próbáljuk ki a kertészkedést, és leírjuk nektek a tapasztalatainkat. Hogy még izgalmasabb legyen a dolog, nem csak a megszokott zöldségeket ültettük el, hanem egy kis különlegességet is vittünk a balkonkertészkedésbe.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Minden ültetés alapja a megfelelő minőségű vetőmag beszerzése, amit érdemes mindig kertészetekben megvásárolni. Mi is így tettünk, vettünk paradicsom és paprika magokat, ezek ugyanis a legnépszerűbb balkonon is ültethető zöldségek közé tartoznak, a fűszernövények közül pedig a bazsalikomot választottuk, amely szintén gyakori és könnyen termeszthető beltérben is. Arra gondoltunk kipróbálunk valami kevésbé megszokott zöldséget is, így vásároltunk uborka, illetve pak choi magokat is. A vetőmagok tasakján mindig le van írva pontosan, hogy melyik fajt mikor érdemes elvetni, mivel mi azonban a külső környezeti hatásoktól mentesen, ugyanolyan körülmények között neveljük fel a különböző zöldségeket, ezért mindegyik magot ugyanakkor vetettük el.

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Február végén, március elején vetettünk el mindent kis tőzegedényekbe. Habár ezek az edények nagyon hasznosak, mivel nem kell kiszedni belőlük a megnőtt palántákat, hanem ezzel együtt a végleges helyükre ültethetjük a növényeket, jövőre lehet, hogy inkább rögtön egy nagyobb ládába ültetjük majd őket. Ennek mindössze annyi az oka, hogy ezek a tőzegedények nagyon gyorsan kiszáradnak és megakadályozzák a növényeket a normális növekedésben. Arra ugyanakkor pont megfelelőek, hogy a magok kikeljenek bennük. 

Az ültetéshez jó minőségű, tápanyagban gazdag földet vettünk, habár a magok kikelésénél ez még nem fontos szempont, a növekedéshez ugyanis sokkal nagyobb szüksége van a növénynek a megfelelő földre. A földet perlittel kevertük össze, mivel így több oxigén kerülhet a földbe, és segíti a víz megfelelő eloszlását is. Egy-egy kisebb tőzegedénybe fajonként és fajtánként is bőven elegendő 3-4 szem mag. Addig amíg nem keltek ki a magok és nem ültettük nagyobb helyre a növényeket, mi mindennap bőségesen meglocsoltuk őket, a csírázáshoz ugyanis melegre, és megfelelő mennyiségű vízre van szükségük. Míg kint nincs kellően meleg, beltérben növekedtek a palánták, március végén azonban, amikor már nem fagyott, napközben kiraktuk őket a teraszra, estére viszont még behoztuk őket.

Egy hónappal az ültetés után, megjelentek az első levelek, mi ekkor ültettük át a végleges helyükre a zöldségeket, illetve a bazsalikomot. A nagyobb ládába ültetéskor már fontos a tápanyagban gazdag föld használata, itt 1:5 arányban ismét perlitet kevertünk a földbe. Most már látványosan növekednek a palánták, habár eleinte nem nőttek gyors iramban, de a meleg jót tett nekik. Mióta ilyen tartósan magas a hőmérséklet minden nap, azóta már éjszakára is kint hagyjuk őket a teraszon. Jelenleg két naponta locsoljuk a növényeket és rendszeresesen permetezzük őket vízzel, nehogy kiszáradjanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?