A virág, amely a fagyokat is túlélheti: így teleltetsd a krizantémot!

agrarszektor.hu
A krizantém az ősz egyik legnépszerűbb és legkedveltebb növénye, a legtöbben ugyanakkor csak temetővirágként gondolnak rá. Azon túl azonban, hogy a növény tökéletes dísze lehet a kertünknek, minimális téli gondozással akár a szabadban is teleltethető, és nem kell többé egynyári virágként gondolnunk rá. Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb dolgot, amelyek betartásával nem kell többé fagyvédett helyre vinnünk a krizantémot.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kertészek többsége egynyári virágként neveli a krizantémot, vagy fagyvédett helyre viszi télre, nem feltétlenül van azonban erre szükség, mert a növény akár a szabadban is teleltethető. Ehhez mindössze minimális téli gondozásra van szüksége, összegyűjtöttük miket érdemes tudni a krizantém helyes teleltetéséről:

1. Az ültetés előtt az egyik legfontosabb szempont minden esetben a megfelelő fajtaválasztás. Célszerű a Magyarországon már bevált fajták közül választanunk, és inkább az évelő vagy félcserje életformájúakat részesítsük előnyben. Inkább olyan fajtákat vásároljunk, amelyek jól bírják a hazai klímát, a négy évszakot, valamint a telet.

2. Szánjunk időt a helykiválasztásra is, a krizantém ugyanis egy fagyérzékeny növény. Érdemes ezért olyan helyre ültetünk, amely védett fekvésű, és a növény nincs kitéve a téli szeleknek. 

3. A teleltetés előkészítése már az ültetéskor elkezdődik azzal, hogy a növényt mindig jó vízelvezetésű talajba ültessük. Sok esetben ugyanis nem a hideg okozza a krizantém pusztulását, hanem a gyökérzete körül kialakuló jég, főleg ha olyan földbe ültetjük, amely összegyűjti és magában tartja a vizet.

4. A krizantém levelei néhány keményebb fagyot követően általában megbarnulnak, majd elhalnak. Ha ez megtörtént, metsszük vissza a szárait a föld felett körülbelül 8-10 centiméterrel. A meghagyott darabokkal biztosíthatjuk, hogy a következő évben a növény megújuljon, mivel az új hajtások ezeknek a visszametszett száraknak a tövénél fognak majd kihajtani. 

5. Nemcsak a megfelelő teleltetéshez elengedhetetlen, de számos pozitív hatása van annak, ha az ültetés után a krizantém tövét, azaz a növényágy felszínét jó vastagon betakarjuk mulccsal. Egyrészt így nem nőnek majd ki a nem kívánatos gyomok, másrészt nem párolog el olyan hamar a talajból a nedvesség. A téli időszakban a hőszigetelés miatt is elengedhetetlen lépés a mulcsozás, az átfagyott talaj ugyanis még mindig előnyösebb, mint a néha felolvadó. A mulcs helyett használhatunk szalmát, vagy faleveleket is. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?