Ne költs vagyonokat műtrágyára! - Olcsó ötletek a kiskertbe

agrarszektor.hu
A mezőgazdaságban a szerves és a természetes műtrágyák különleges helyet foglalnak el, és manapság már több olyat is találni, amelyek megfelelnek az ökológiai gazdálkodás feltételeinek. Összegyűjtöttünk öt természetes műtrágyát, amelyek szinte minden háztartásban megtalálhatók, és mostantól biztosan nem a kukában fogják majd végezni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem minden esetben szükséges vagyonokat költeni a műtrágyákra, főleg a kiskerttulajdonosoknak. Akadnak ugyanis a háztartásban is olyan élelmiszer maradékok, amelyeket a kertben is felhasználhatunk, segítik a növények fejlődését, így ezentúl biztosan nem a kukában végzik majd. 

1. Banánhéj

A piacon és a boltokban egész évben kapható banán, a legtöbb háztartásban pedig szinte naponta fogyasztják. A banánhéj azonban általában a kukában végzi, pedig tökéletes műtrágya lehet a kiskertben. A komposztálás során is felhasználhatjuk, hiszen rengeteg tápanyaggal látja majd el a talajt, és káliumot, nitrogént, valamint kalciumot biztosít majd a növények számára. Érdemes a talajba is beleforgatunk ültetés előtt, elősegítik ugyanis a termésképződési folyamatokat, valamint serkentik a növények növekedését.

2. Kávézacc

Ne dobjuk ki a kávézaccot kávéfőzés után, inkább használjuk fel szerves gyeptrágyaként a talajban. Kiválóan alkalmas a komposzthalomba, és különösen a savas kémhatású talajokat kedvelő paradicsom és rózsa hálálja majd meg. A kávézacc emellett nitrogénnel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja majd el a talajt. 

3. Levágott fű és gyom

A levágott fű tökéletes szerves trágya, mivel tökéletes  nitrogén-, oxigén- és foszforforrás a talaj számára. Hígítsuk fel vízzel, és hagyjuk pár napig ázni, majd permetezzük rá a talajra. 

4. Trágya

Az állati trágya biztosítja a szükséges tápanyagokat, a káliumot, a nitrogént és a foszfort a talaj, illetve a növények számára. Ezek az elemek nélkülözhetetlenek a növények növekedéséhez, valamint fejlődéséhez.  Figyeljünk arra, hogy a háziállatoktól származó trágya nem megfelelő, inkább a tenyésztett állatok trágyáját használjuk. 

5. Tojáshéj

A tojáshéj döntően kalcium-karbonátból áll, így a tojáshéj darabok kiváló kalcium-, kálium- és foszforforrás a növények számára. Így nem kell pénzt költenünk a mésztermékekre, a tojáshéjjal ugyanis kiválóan helyettesíthetjük. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03