Kiskerti szupertrükk a magyar krumpliválságra: végtelenül egyszerű és durván megéri

agrarszektor.hu
Tombol a krumpliválság Magyarországon, és habár sokan rendkívüli jelenségként tüntették fel, hogy áprilisban nincs magyar burgonya a piacon, ez így van már hosszú évek óta. A magyar krumpli azonban hamarosan átveszi a Franciaországból és Észak-Afrikából érkező import helyét, ahogy minden évben teszi. Ha ezentúl szeretnél inkább felkészült lenni, és egész évben magyar krumplit enni, akkor termeszd meg saját magad a burgonyát, házikertben ez ugyanis kis helyen is megoldható.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, semmi különös nincs abban, hogy áprilisban nincs magyar krumpli a piacon, hiszen ez már hosszú évek óta így van ilyenkor. A mostani pánik egyetlen rendkívüli vonása az a burgonya ára. Ez az év eleji pánik könnyen kiküszöbölhető azzal, ha te magad termeszted meg a kiskertben a krumplit, néhány egyszerű szabály betartásával ugyanis nagy termésmennyiségre tehetsz szert. 

EZ IS ÉRDEKELHET
A burgonya szereti a hűvös, csapadékos klímát, a termésmennyisége pedig nagymértékben függ a nyári csapadéktól, de igen nagy jelentősége van az öntözésnek is. A krumplit március közepétől április végéig ültethetjük, akkor, amikor a talaj hőmérséklete a kiültetés mélységében elérte a 6 fokot. Fontos, hogy ültetésre csak egészséges gumót szabad használni. A burgonyát mindig olyan mélyre ültessük, hogy a gumó teteje éppen az eredeti talajfelszín alatt, vagy könnyen száradó talajok esetében 2-3 centiméterrel mélyebben helyezkedjen el. A szélsőséges talajok kivételével mindenütt megterem, de a legjobban a közömbös vagy kissé savanyú kémhatású homok, illetve homokos vályogtalajokat kedveli. Tartsuk szem előtt, hogy igényes növényről van szó, és igényli a káliumtrágyázást.


Burgonyatermesztés egyszerűen
Ha kevés a helyünk, és nem nagy mennyiségben szeretnénk termeszteni, akkor az ültetést egy dézsában vagy más nagyobb edényben is megvalósíthatjuk. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor figyeljünk arra, hogy száraz időjárás esetén a hetenként kétszeri öntözés javasolt. Ültethetünk burgonyát lenzsákba is. Tekerjük le a zsák száját, töltsünk bele annyi komposztot, amennyibe beleültethetjük a vetőgumót, majd állítsuk napos helyre a zsákot. Ahogy a növények növekedésnek indulnak, tekerjük fel “eggyel" a zsák száját és terítsünk újabb komposztréteget a zsákban, azaz töltögessük folyamatosan.

A burgonyatermesztés során nagyon fontos munkaművelet a töltögetés, ez ugyanis elősegíti a gumókötést, megakadályozza, hogy a burgonya szára túlzott mértékben elterüljön, és gátolja a gyomképződést. A burgonya töltögetését a növény 10-15 centiméteres szármagasságnál végezzük el először, de legalább kétszer töltögessük.

A gumók kiszedésére a virágzás lezajlása után kerülhet sor. A növényeket egyszerűen kihúzzuk a talajból, a gumókat kiforgatjuk, és összegyűjtjük őket. A tárolás papírzsákokban történhet, de semmiképpen se tároljuk műanyag zsákokban, mert ez a gumók rothadásához vezethet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?