Még nem késtél el! Ezek a teendőid most, ha nem akarsz ősszel katasztrófát a kertedben

agrarszektor.hu
Habár még nyár van, és odakint tombol a kánikula, az ősznek pedig még semmi nyoma, érdemes már most elkezdeni tervezgetni az őszi kerti munkákat. A szeptember már egyre közelebb van, és szinte észre sem vesszük majd, és megérkeznek a hűvösebb napok, így fontos, hogy már most foglalkozzunk azzal, mi mindent ültetünk majd az elkövetkezendő időszakban, és milyen munkálatok várnak majd ránk a kertben.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az ősz sokkal hamarabb itt lesz, mint gondolnánk, így nem árt már most felkészítenünk rá a kertünket, és megtervezni a legfontosabb feladatokat - írja a szerszamoazis.com. Mutatjuk, milyen teendők várnak most a kertészekre. 

Ha eddig még nem volt rá időnk, akkor az ősz kitűnő időszak ahhoz, hogy gyümölcsfákat ültessenünk a kertbe, ebben a hónapban pedig konténeres szabadgyökerű növények is ültethetők. Ezeket az év szinte bármely időszakában kiültethetjük, kivéve a fagyokat. Ennek az oka, hogy ezek a növények már gyökeret eresztettek, így megfelelő gondoskodás és odafigyelés mellett szinte semmit sem észlelnek abból, ha a konténerből a talajba kerülnek. A szabadgyökerű kiszerelés azt jelenti, hogy a facsemetének szabadon vannak a gyökerei, nincs elültetve, emiatt nagyon óvatosan kell szállítani és az ültetésnél is érdemes elővigyázatosnak lenni. A szabadgyökerű növényeket az ősz második felétől tavaszig, egészen pontosan október 20. és március 20. között fagymentes időszakban lehetséges elültetni.

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsfát ültetünk a kertbe. Gondolkodjunk el azon, hogy mely gyümölcsöket szeretjük, ez máris egy jó kiindulópont, hiszen olyat nem érdemes ültetni, aminek nem szeretjük a termését. Emellett természetesen érdemes figyelembe venni azt is, hogy milyen igényei vannak az adott fajtának, hiszen vannak olyan típusok, amelyeket bátran ajánlott kezdőként is ültetni, míg léteznek olyanok is, amelyek kicsit több gondoskodást és odafigyelést igényelnek, amellyel kapcsolatban érdemes előre tájékozódni. Lényeges emellett a helyigénnyel is számolni, hiszen egy ilyen fa igen terebélyesre is nőhet, a termés egy része a szomszéd telkére potyoghat, nem beszélve arról, ha esetleg nem megfelelő helyet árnyékol le vagy villanyvezetéket ér. 

Van néhány fontos szabálya az ültetésnek. A facsemetéknek természetesen ültetőgödörre lesz szükségük, ehhez pedig egy jó minőségű ásóra lesz szükség. Az ültetőgödör mérete a növény földlabdájának másfél-kétszerese legyen, a gödör aljába pedig célszerű trágyát, virágföldet, vagy tápanyagdús komposztot tenni. Fontos, hogy a növényeket mindig ugyanolyan mélyre ültessük el a kertben, ahogy az a dézsában, vagy a faiskolában vagy kertészetben volt. Az ültetést mindig kövesse alapos beöntözés, így ugyanis máris biztosíthatjuk azt, hogy a fa jól érezze magát az új helyén.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33